Home » Laat je hier inspireren door onze visie, hersteltips & succesverhalen » Hersteltips » Leer de pijnsignalen van je lichaam herkennen
Leer de pijnsignalen van je lichaam kennen

Leer de pijnsignalen van je lichaam herkennen

door | 28 sep, 2023 | Hersteltips

Zoals je wellicht weet is het onze visie dat pijn altijd een signaal afgeeft. Dat jouw lichaam door middel van dit pijnsignaal jou iets wil vertellen. 
Maar hoe zit dat toch precies? Hoe werkt zo’n pijnsignaal dan?

We snappen het dat je deze vragen hebt! Daarom geven we je in dit blog graag een voorbeeld.

Het pijnsignaal van een blaasontsteking

Stel, je hebt pijn bij het plassen en je vermoedt een blaastonsteking. Dus je levert je urine in bij de huisarts en je krijgt een antibiotica kuurtje. Na een paar dagen is de ontsteking weg en daarmee is ook de pijn opgelost.

Maar na een maand heb je weer pijn bij het plassen en denk je: “Nee, niet weer!”.

Nu kun je natuurlijk weer opnieuw naar de huisarts gaan en nog een antibioticakuur nemen, maar daar is jouw lichaam niet zo blij mee.

Bijwerkingen

Ten eerste zit er in medicatie naast het medicijn tegen de klacht ook altijd chemische bestanddelen waar jouw lichaam niet zo goed tegen kan. Daardoor kunnen diverse bijwerkingen ontstaan.

Mensen met conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis) kunnen hier over mee praten, want doordat zij in bepaalde mate hooggevoelig zijn, reageren ze vaak heftiger op medicatie.

Maar omdat de meesten vaak heel hard voor zichzelf zijn, nemen ze de bijwerkingen op de koop toe…

Vicieuze cirkel van pijnsignalen en pijnklachten

Zo ontstaat er een vicieuze cirkel van (pijn)klachten waar uiteindelijk ook je brein aan raakt gewend. Die krijgt namelijk regelmatig de opdracht van jouw lichaam (in dit voorbeeld dus jouw blaas) om pijnsignalen af te geven.

Je kunt deze cirkel doorbreken door de dieperliggende oorzaak te gaan onderzoeken en hier actie op te ondernemen.

Betekenis van de blaas

In het geval van blaasontsteking mag je dus gaan onderzoeken waar de blaas voor staat.* Spreekwoorden kunnen je hier heel goed bij helpen. Denk in dit geval maar eens aan ‘pisnijdig zijn’.

De blaas staat dus voor boosheid.

Als jij je boosheid niet kunt uiten, omdat je jezelf bijvoorbeeld hebt aangeleerd deze te onderdrukken, dan slaat de energie van de boosheid zich op in jouw blaas. Daar ontstaat dan een disbalans met blaasproblemen tot gevolg. In dit voorbeeld, een blaasontsteking.

Herkennen, erkennen en uiten

Door je boosheid te gaan leren herkennen, erkennen en uiten kun je dus uiteindelijk blaasontsteking voorkomen. Hoe fijn is dat!

Boosheid uiten kan op heel verschillende manieren. Dat is voor iedereen weer anders. Waar de één heel hard wil schreeuwen (doe dat ook gerust en geneer je nergens voor), wil de ander juist in een kussen stompen of met de voeten stampen op de grond. Maar ook krassen op papier of de boosheid van je af schrijven zijn manieren om boosheid te uiten.

Dieperliggend oorzaak van pijnsignalen

Nu je dit principe kent, wat is volgens jou de dieperliggende oorzaak van jouw pijnklachten? Welke les zit er onder de pijnsignalen verstopt? En op welke wijze kun je deze vicieuze cirkel voor jezelf doorbreken?

Deze vragen zijn simpel gesteld, maar de uitvoer kan nog niet zo gemakkelijk voor je zijn. Weet dan dat je het nooit alleen hoeft te doen!
Je staat er niet alleen voor, want wij begeleiden je hierin heel graag en met alle liefde. Kijk bijvoorbeeld eens naar ons unieke hersteltraject. Hierin bieden we diverse mogelijkheden om je te begeleiden.

 

*Er zijn ook diverse boeken en artikelen op internet hierover te vinden. Ga maar eens op onderzoek uit.

 

Over mij

Hi! Mijn naam is Corine en ik ben ervan overtuigd dat conversiestoornis / functionele neurologische stoornis (FNS) tijdelijk is! Net als veel andere complexe stoornissen (CS) zoals: CVS, POTS, fibromyalgie etc.
Het is dan ook de missie van mij en mijn team om jou te helpen hiervan volledig te herstellen.

Dat doen wij door het gratis beschikbaar stellen van ons unieke stappenplan tot op maat gemaakte (persoonlijke) trajecten.

Contact met lotgenoten

Voor begrip en een stukje saamhorigheid is het heel belangrijk om ook contact met lotgenoten te hebben. Daarvoor hebben we 2 besloten Facebook groepen opgericht:

Klik hier als je zelf de diagnose conversiestoornis / FNS hebt gekregen

Klik hier als een dierbare van jou conversiestoornis / FNS heeft

Nog even dit:

Wij zijn er voor jou ter ondersteuning van jouw reguliere behandeling, of als je bent uitbehandeld voor conversiestoornis / FNS (of een andere complexe stoornis zoals CVS, POTS, fibromyalgie etc).

Wij bekijken complexe stoornissen op holistische wijze en stemmen daar onze behandeling en coaching op af. Wij zijn echter geen arts en stellen dan ook geen diagnose. Daarnaast zijn we niet verantwoordelijk voor jouw medicatie en geven wij geen medisch advies. Daarvoor kun je terecht bij jouw reguliere arts, specialist en/of therapeut.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin