Eerder hebben we al geschreven over pijn en hoe wij tegen pijn aan kijken: pijn geeft een signaal af, waar je iets mee mag doen.
Maar wat als je pijnklachten ervaart die niet medisch te verklaren zijn? Die situatie is voor veel mensen met conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis) niet vreemd. Voor jou misschien ook niet?
Medisch niet te verklaren pijnklachten kunnen een gevolg zijn van een vicieuze cirkel waar ook je brein bij betrokken is. En voordat je denkt ‘huh, ik snap hier niets van’. Geen paniek! Adem in, adem uit. We gaan het je uitleggen.
De vicieuze cirkel bij pijn uitgelegd
Deze vicieuze cirkel bij pijn heeft te maken met het verleden. Ergens in het verleden heb jij je een keer (of vaker, dat kan ook) onveilig gevoeld en heb je pijn gehad. Jouw brein heeft dat onveilige gevoel toen gekoppeld aan die pijn.
Als jij je nu, dus in het heden, ergens onveilig door voelt (en dat kan heel goed onbewust zijn – dus zonder dat je er erg in hebt), dan koppelt jouw brein dit dus ook aan die pijn. Jouw brein krijgt namelijk vanuit je lichaam het signaal dat er iets onveilig is. Dat is dus het teken voor je brein om een pijnsignaal af te geven.
Geen pijn, maar een onveilige situatie
Je zult begrijpen dat je dan dus pijn gaat voelen, terwijl er geen fysieke/medische oorzaak voor te vinden is. De oorzaak van de pijn is namelijk die onveilige situatie die je ervaart. En aangezien onveilige situaties nog niet medisch aantoonbaar kunnen worden gemaakt door de medische wetenschap, heb jij te maken met onverklaarbare pijn…
Daarnaast is het zo dat als je veel pijn ervaart, dat dan je lichaam en je brein gewend raken aan het gevoel onveiligheid. Jouw brein zal dan automatisch weer pijnsignalen af gaan geven.
Het doorbreken van deze vicieuze cirkel van pijn
Als dit bij jou ook het geval is, dan is het belangrijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Dat doe je door aan de slag te gaan met jouw gevoel van veiligheid. Dat is echt een essentieel onderdeel van het herstelproces! Wij besteden hier in onze trajecten dan ook regelmatig aandacht aan.
Voor het brein maakt het trouwens niet uit of iets echt is of niet. Er is hier dus sprake van ‘Fake it, till you make it’ 😉
Als het jou lukt om je brein ervan te overtuigen dat je veilig bént, dan vóel je je ook veilig en daardoor zal de pijn afnemen. En mogelijk zelfs geheel verdwijnen. Het klinkt heel simpel gezegd om je brein ervan te overtuigen dat je veilig bent, maar hoe doe je dat dan?
Wat kun je doen aan deze ‘onverklaarbare pijnen’
Wat je onder ander kunt doen, zijn de volgende dingen:
- Blijf tegen jezelf (en dus tegen je brein) zeggen dat je veilig bent. Kan zomaar zijn dat je dat 100 keer op een dag mag doen. Dus weet in dat geval dat de aanhouder uiteindelijk écht wint.
- Creëer een veilige plek in huis of visualiseer een plek waar je altijd naar toe kunt gaan.
- Doe dingen die jou veiligheid bieden. Denk hierbij aan knuffelen met je huisdier of een lieve dierbare.
- Draag comfortabele kleding, installeer jezelf met een lekkere zachte deken en een warme kop thee op de bank.
- Zoek de warmte op.
- Luister naar rustige muziek.
- Wees creatief bezig, op welke wijze dan ook.
- Last but not least, ga lekker lachen. Zelfs alleen een (geforceerde) glimlach kan al helpend zijn.
Dit zijn allemaal voorbeelden van dingen die je gedurende de dag eenvoudig kunt toepassen om een veilig gevoel voor jezelf te creëren.
Tot slot
Het is ook belangrijk om de pijn er zo veel mogelijk te laten zijn. Met andere woorden, je hoeft geen oordeel te hebben op de pijn die je voelt. Blijf rustig en kijk als een toeschouwer naar de pijn. Op zo’n moment kun je ook ‘ik ben veilig’ als mantra inzetten om je brein te kalmeren. Het is namelijk je brein die als het ware ‘aan de haal gaat’ met de pijn. Je brein vindt daar van alles van.
Vind je dit nog niet zo gemakkelijk en vind je het fijn om hier hulp bij te krijgen? Kijk dan of de CS Reset voor jou nu de volgende stap is in jouw herstelproces.
0 Reacties