wat is een raket emotie

Wat is een raket emotie?

door | 5 jan, 2024 | Hersteltips

Je voelt een emotie of een gevoel opkomen, maar het is net of dit niet klopt met de situatie. Een mooi voorbeeld hiervan is “weglachen”. Je bent boos of verdrietig en dan begin je in ene te lachen.

Herkenbaar?
Dit wordt een ‘raket emotie’ genoemd.

Een raket emotie is een aangeleerde emotie

Dat is een aangeleerde emotie die vaak in de kindertijd werd aangemoedigd tijdens een stressvolle situatie. Je ouders wisten destijds bijvoorbeeld niet goed hoe ze op een helpende manier met hun emoties om konden gaan. Of ze lachten het weg om ervoor te zorgen dat een situatie niet erger werd. Zo’n raket emotie kun je trouwens toepassen op zowel emoties als gevoelens.

Haat is ook een raket emotie

Ik hoorde laatst het nummer “Hate you” van Jungkook en dat raakte mij. Daarin kiest iemand er na een relatiebreuk voor om de ander te haten, om zo de pijn van het verlies te vermijden. Om dus niet de pijn en het verdriet te hoeven voelen. In dit geval is haat dus de raket-emotie.

Emoties onderdrukken

Veel CS-kanjers (deze liefdevolle term is bedacht door mensen uit ons groepstraject) onderdrukken bepaalde emoties en gevoelens als ze iets liever niet willen voelen. Daarnaast passen ze ook regelmatig racket emoties toe als ze zichzelf wel toestaan om te voelen, maar liever kiezen voor een andere (makkelijkere) emotie dan degene die als eerste op kwam zetten.

Met andere woorden, er komt een emotie naar boven die je liever niet wilt voelen en dan zet je er een andere emotie voor in de plaats. Dit gebeurt vaak onbewust. Zoals je aan het begin van dit blog kunt lezen is dit meestal een emotie die in je kindertijd geaccepteerd werd door je omgeving.

Emotieregulatie

Als je dit bij jezelf herkent, dan heb je dus al op hele jonge leeftijd je emoties leren onderdrukken. Al deze emoties worden vastgezet in energie in jouw lichaam en kunnen op den duur (soms vele jaren later) behoorlijk wat klachten geven. Emotieregulatie (het voor jezelf op een helpende manier om leren gaan met je emoties) is dan ook vaak een bepalende factor in zowel de ontwikkeling van je conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis) als in het herstelproces.

Inzicht krijgen in je emoties

De eerste stap om inzicht te krijgen in je emoties is je er bewust  van te worden welke emotie er op komt zetten.  Ga de eerstvolgende keer dat je bewust een emotie voelt eens voor jezelf na of dit écht de emotie is die zich als eerste aandiende of dat het toch een andere is.
En stel jezelf dan ook de vraag of de emotie waar jij je bewust van bent ook past bij de huidige situatie.

Podcast over dit onderwerp

Over dit onderwerp nam ik trouwens ook nog een podcast op. Je beluistert deze via deze link

Over mij

Hi! Mijn naam is Corine en ik ben ervan overtuigd dat conversiestoornis / functionele neurologische stoornis (FNS) tijdelijk is!
Het is dan ook de missie van mij en mijn team om jou te helpen hiervan volledig te herstellen.

Dat doen wij door het gratis beschikbaar stellen van ons unieke stappenplan tot op maat gemaakte (persoonlijke) trajecten.

Contact met lotgenoten

Voor begrip en een stukje saamhorigheid is het heel belangrijk om ook contact met lotgenoten te hebben. Daarvoor hebben we 2 besloten Facebook groepen opgericht:

Klik hier als je zelf de diagnose conversiestoornis / FNS hebt gekregen

Klik hier als een dierbare van jou conversiestoornis / FNS heeft

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin