Home » Laat je hier inspireren door onze visie, hersteltips & succesverhalen » Onze visie » De tweedeling bij de behandeling van conversiestoornis / FNS
tweedeling in behandeling conversiestoornis FNS

De tweedeling bij de behandeling van conversiestoornis / FNS

door | 12 dec, 2022 | Onze visie

Wij zien heel vaak een tweedeling in de visie op conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis). Degenen die de term FNS gebruiken, hebben het idee dat het een neurologische aandoening is. En degenen die het conversiestoornis noemen, die vinden dat het een somatoforme stoornis is. Een deel ziet het dus toch vooral als een fysieke stoornis (FNS) en anderen linken het meer aan de psyche (conversiestoornis).

Hierdoor zien we ook een tweedeling wat betreft behandeling van deze complexe stoornis (CS) of de aanpak van hun herstelproces.

Fysiek, mentaal & emotioneel

Op het moment dat je de diagnose conversiestoornis / FNS krijgt, dan kom je meestal als eerste in het reguliere circuit terecht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan klinieken, psychologen en fysiotherapeuten. Als je ‘mazzel’ hebt, krijg je hulp op zowel fysiek, mentaal als emotioneel vlak.  De oorzaak van conversiestoornis / FNS kan op één van deze drie gebieden liggen en het kan ook op deze vlakken in stand gehouden worden. Dus het is heel belangrijk om op deze gebieden je hulp en behandeling te vinden.

Maar wat als… dat niet de enige gebieden zijn waarop CS (wij gebruiken graag de afkorting CS voor deze complexe stoornis) zich kan ontwikkelen of in stand gehouden wordt? Nu wordt de tweedeling zichtbaarder.

Disbalans in de vijf lichamen

Het is onze visie dat conversiestoornis / FNS zich ontwikkelt doordat er een disbalans is in de vijf lichamen die je hebt (iedereen heeft trouwens 5 lichamen hoor – niet alleen mensen met conversiestoornis / FNS).

Naast jouw fysieke lichaam heb je ook een mentaal, emotioneel, spiritueel en energetisch lichaam. In elk lichaam kan er iets aangeraakt worden waardoor er een disbalans ontstaat. Elk lichaam heeft overigens ook invloed op de andere vier lichamen. Dus op het moment dat er een disbalans ontstaan in je fysieke lichaam dan heeft dat ook impact op al je andere lichamen. En zolang deze disbalans niet wordt opgelost, wordt de CS in stand gehouden.

Energetische aanpak

Inmiddels komt er steeds meer interesse om ook door een spirituele en/of energetische bril naar deze complexe stoornis te kijken. En daar zijn wij heel enthousiast over! Wij zien dat veel CS-kanjers nu ook open staan voor een energetische aanpak. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Reiki. Een goede zaak natuurlijk!
Alleen….

De tweedeling wordt in stand gehouden

Wat ons daarbij opvalt, is dat ook de energetisch behandelaar er vanuit gaat dat hij/ zij jou kan helpen te herstellen van conversiestoornis / FNS. Maar met alleen een energetische aanpak ga je ook niet herstellen van jouw CS. Want nogmaals, het is de bedoeling dat je de disbalans aan gaat pakken. Dat je de oorzaak op alle vijf de gebieden aan gaat pakken.

Dus let daar alsjeblieft op als je ergens een traject in gaat. Werk aan je herstelproces op fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel én energetisch niveau. Enne… dat hoeft níet allemaal tegelijk he?! Het gaat stap voor stap. Je herstelproces heeft gewoon tijd nodig! Gun jezelf die tijd ook. Er is namelijk geen quick-fix om van deze complexe stoornis te herstellen.

 

Over mij

Hi! Mijn naam is Corine en ik ben ervan overtuigd dat conversiestoornis / functionele neurologische stoornis (FNS) tijdelijk is!
Het is dan ook de missie van mij en mijn team om jou te helpen hiervan volledig te herstellen.

Dat doen wij door het gratis beschikbaar stellen van ons unieke stappenplan tot op maat gemaakte (persoonlijke) trajecten.

Contact met lotgenoten

Voor begrip en een stukje saamhorigheid is het heel belangrijk om ook contact met lotgenoten te hebben. Daarvoor hebben we 2 besloten Facebook groepen opgericht:

Klik hier als je zelf de diagnose conversiestoornis / FNS hebt gekregen

Klik hier als een dierbare van jou conversiestoornis / FNS heeft

Gerelateerde artikelen

2 Reacties

 1. Cilia

  Hoeveel zin heeft het om. Ein deloos naar fysio te gaan….

  Reageer
 2. Laura Nijman

  Hoi Cilia,

  dankjewel voor je bericht! Mijn inziens hangt het er vanaf hoeveel baat je bij fysio hebt. Het is zeker van toegevoegde waarde voor mensen met conversiestoornis / FNS. Wij geloven daarnaast ook dat er meer nodig is om te kunnen herstellen dan alleen fysio. Wij benaderen deze complexe stoornis niet alleen vanuit het fysieke lichaam, maar dus ook mentaal, emotioneel, energetisch en waar nodig ook spiritueel gezien.
  Volgens mij mag jij jezelf de vraag stellen hoeveel vooruitgang je boekt met (alleen) fysio behandelingen. Vind je dat onvoldoende, dan is het wellicht een optie om eens verder te gaan kijken…
  Kun je hiermee verder?

  Groetjes, Laura

  Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin