Een podcast speciaal voor jou

Om je bewust te maken dat volledig herstellen van conversiestoornis / FNS écht mogelijk is!

In onze podcast delen wij heel graag tips en tools met je om jouw herstelproces soepel te laten verlopen. Ook vertellen we meer over onze visie, want wij zijn er van overtuigd dat je blijvend van conversiestoornis / functionele neurologische stoornis (FNS) kunt herstellen. Daarnaast komen er diverse thema’s aan bod die verband houden met deze complexe stoornis (CS) én die je helpen bij jouw herstelproces.

Luisteren waar en wanneer jij wilt

Inzichten in je conversiestoornis / FNS en wat het in stand houdt

Gratis tips, tools en antwoorden op jouw vragen

Liefdevolle duwtjes in de rug voor ondersteuning

Hieronder vind je alle afleveringen overzichtelijk bij elkaar. Als je op de knop van de podcast klikt dan ga je naar de desbetreffende aflevering op Spotify

#50 De kracht van boosheid

We hebben wat te vieren! 🙌 🥳Want dit is de 50e aflevering van onze podcast!

In deze aflevering delen we de kracht van boosheid met je. Is boosheid dan een kracht? Ja zeker! Maar alleen als je ‘m op de juiste manier inzet. Ben je benieuwd hoe? Luister dan snel deze aflevering en ga stap voor stap aan de slag met de nieuwe inzichten.

#49 Waarom wij niet in de term “chronisch” geloven

In onze gratis CS-kanjers groep is een heel mooie discussie ontstaan over de term chronische conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis). Maar wat betekent dat eigenlijk ‘chronisch’? En bestaat er een chronische variant van de ze complexe stoornis (CS)?

In deze podcast aflevering vertellen wij je hier meer over en leggen we uit waarom wij niet in chronisch kunnen geloven.

#48 De brug tussen de reguliere en alternatieve geneeskunde

Wij willen heel graag een brug slaan tussen de reguliere en de alternatieve geneeskunde. Deze brug is hard nodig! Want de stress en verwarring die nu vaak ontstaat bij het kiezen welk traject nu helpend is voor jou, kan daarmee worden voorkomen.

Specialisten in reguliere en alternatieve geneeskunde delen misschien niet dezelfde visie, maar we hebben wél dezelfde missie!

#47 Grensoverschrijdend gedrag tijdens je herstelproces

Wat voor de een grensoverschrijdend gedrag is, is dat niet voor de ander. Het is maar net waar jij jouw grens trekt. Toch heeft bijna iedere CS-kanjers in het herstelproces hier weleens mee te maken (gehad).

Misschien herken jij het ook bij jezelf, maar onderdruk je het nog. Daarom heeft Corine deze podcast opgenomen. Om het taboe te doorbreken. Om jou te laten weten dat je niet de enige bent én om je aan te moedigen jezelf hierin serieus te nemen.

#46 Het voordeel van eenzaamheid

Eenzaamheid is een fase waar iedere CS-kanjer op een bepaald moment doorheen mag gaan. Misschien was jij je daar tot nu toe nog helemaal niet bewust van?

Het is in ieder geval een onderdeel van het herstelproces waar je een heel groot voordeel uit kunt halen. Een voordeel dat de kans op een blijvend herstel vele malen zal vergroten. Hoe dat zit, vertellen we je graag in deze aflevering.

#45 Vermoeidheid versus het chronisch vermoeidheidssyndroom

Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht bij conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis). Dat is natuurlijk niet zo vreemd bij een herstelproces met de nodige ups en downs en een overprikkeld zenuwstelsel.
Toch is er de afgelopen tijd sprake van een andere vorm van vermoeidheid.

In deze aflevering vertellen we je meer over onze visie daarop. En ook hoe dat gelinkt wordt aan het chronisch vermoeidheid syndroom (CVS).

#44 Een overprikkeld zenuwstelsel is géén conversiestoornis / FNS gerelateerde klacht

Vaak zien we bij conversiestoornis / FNS dat er sprake is van een overprikkeld zenuwstelsel. Maar dat wil nog niet zeggen dat een overprikkeld zenuwstelsel ook de oorzaak is van deze complexe stoornis (CS). Vergelijk het maar met de brandweer. Die is ook bij elke (grote) brand aanwezig, maar de brandweer is absoluut niet de oorzaak van de brand.

In deze aflevering leggen we het verschil uit tussen CS gerelateerde klachten en symptomen van je hooggevoeligheid die uit balans is. Het houdt zeker verband met elkaar, maar het zijn wel twee verschillende dingen.

#43 Ach joh, stel je toch niet zo aan!

Aanstellerij!? Hoor jij dat ook (regelmatig), dat je je niet zo zou moeten aanstellen? Misschien zouden ze eens een dagje met je mogen ruilen… Wat denk jij, zouden ze dan nog steeds zeggen dat jij je aanstelt?

In bepaalde mate hooggevoelig zijn én een overprikkeld zenuwstelsel hebben, is echt geen fijne combinatie. Met soms vaak hele intense gevolgen. Daar mag een ander echt niet over oordelen! Daar gaat deze podcastaflevering over.

#42 Is tegen jou ook gezegd dat je bent uitbehandeld of dat je er maar mee moet leren leven?

We horen het de laatste tijd steeds vaker dat tegen CS-kanjers wordt gezegd dat ze zijn uitbehandeld. Of dat ze maar moeten leren leven dat ze conversiestoornis / FNS hebben, omdat herstellen niet mogelijk is. Maar wie bepaalt dat eigenlijk wanneer iemand uitbehandeld is? En waar wordt dat op gebaseerd?

#41 Je kunt niet alles alleen doen! Soms is hulp echt nodig!

Laatst had ik (Corine) een heel mooi gesprek met een vrouw die werkzaam is in de psychiatrie. Het ging er onder andere over dat zij het niet volledig eens is met de reguliere behandelingen. Ik kan me daar in vinden, want ook al is er regulier gezien hulp te vinden voor allerlei klachten en ziekten, het schiet hier en daar ook tekort.

Door het gesprek dat ik met deze vrouw had, voelde ik me geïnspireerd om hier een podcastaflevering over op te nemen.

#40 De kracht van het elke dag beginnen met een schone lei

Je ziet het niet altijd even goed zitten en soms zou je misschien wel bij de pakken neer willen gaan zitten. Maar ook al loopt het herstelproces (of iets anders in je leven) even niet lekker, je kunt elke dag met een schone lei beginnen.

In deze aflevering deelt Corine met je hoe zij iedere dag weer met een schone lei begint. Welke impact dat heeft gehad op haar herstelproces én waarom ze dit nog steeds iedere dag toepast. 

Met andere woorden: in deze aflevering ontdek je de kracht van elke dag met een schone lei beginnen.

#39 Hooggevoelig ben je met een reden

Iedereen die conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis) heeft, is hooggevoelig. BAM, we gooien em d’r gelijk maar even in. Dit is wat wij geloven én wat wij dagelijks terug zien in onze (online) praktijk. Dus ja, ook jij bent in bepaalde mate hooggevoelig.

Deze podcastaflevering gaat over de reden van jouw hoogevoeligheid. Ook hebben we het over de impact die het heeft op de ontwikkeling van conversiestoornis / FNS en het herstelproces van deze complexe stoornis (CS). We gaan in op de reden waarom je hooggevoelig bent én hoe je er voor jezelf op een helpende manier mee om kunt gaan.

#38 Hoe ga je op een helpende manier met je triggers om?

Triggers…. Ze kunnen je maken en breken. Vooral dat laatste zorgt er vaak voor dat CS-kanjers triggers liever vermijden. Heel begrijpelijk, maar totaal niet helpend voor je herstelproces. Het kost je enorm veel energie om triggers uit de weg te gaan en daarnaast kun je ze toch nog allemaal vermijden. Ze kunnen namelijk op de meest onverwachte momenten om de spreekwoordelijke hoek komen zetten. Dat merkte Corine laatst ook.

In deze aflevering deelt ze haar meest recente ervaring met zowel een trigger als een flashback van een trauma van 5 jaar geleden. Ook neemt ze je stap voor stap mee in het proces hoe zij hier op een helpende manier mee om is gegaan.

#37 Je doet altijd zo je best! Waarom herstel je dan niet?

“Ik doe zo enorm mijn best en toch herstel ik niet, hoe kan dat toch?” We horen dat best vaak. Super frustrerend natuurlijk! Dat als je zo je best doet en het gewenste resultaat – volledig herstel – nog uit blijft. Dat snappen wij heel goed!

Daarom hebben wij er een podcast over opgenomen. In deze aflevering delen we met je wat er voor nodig is om daadwerkelijk grote stappen te gaan zetten in jouw herstelproces.

Eigenlijk is het best simpel, maar dat wil niet zeggen dat het ook gemakkelijk is. Simpel en makkelijk zijn twee heel verschillende dingen. Er is namelijk moed nodig om deze weg te bewandelen! Maar als jij een CS-kanjer bent dan kun je dit aan!

#36 Wanneer ben je eigenlijk volledig hersteld?

Deze aflevering is ontstaan vanuit inspiratie door een inzicht van één van onze kanjers uit ons groepstraject. Zij had de overtuiging dat ze pas volledig hersteld zou zijn, als ze weer alles kon doen wat ze voorheen ook deed. Misschien herken jij dat ook wel? Tijdens de CS Reset (ons unieke jaartraject) kwam ze echter tot de conclusie dat ze helemaal niet meer alles wíl doen wat ze voorheen deed….

Tijdens je herstelproces verander je namelijk als mens en daarmee veranderen ook jouw behoeftes.

#35 Zo houd je (zelf) jouw klachten in stand

Heb je je weleens gerealiseerd dat je zelf invloed kunt uitoefenen op de klachten en beperkingen die je ervaart? Nee? Dan is deze aflevering er echt eentje die je niet mag missen! Want hierin leggen we uit dat jij het jezelf moeilijker, maar zeker ook makkelijker kunt maken als het gaat om de klachten en beperkingen die conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis) met zich meebrengen.

Maar ook als jij wel al (wat) ervaring hierin hebt, kunnen we je deze aflevering aanraden, want we vertellen je ook hoe jij het jezelf (nog) makkelijker kunt maken.

#34 Veerkracht en vertrouwen zijn de 2 belangrijkste pijlers in ieders (herstel)proces!

Veerkracht en vertrouwen is iets waar je altijd aan mag blijven werken tijdens jouw herstelproces. Wij vinden deze twee eigenschappen ook de belangrijkste pijlers in iemands (herstel)proces. We hebben onze Facebookgroep van ons groepstraject dan ook niet voor niets ‘Bouwen aan Veerkracht en Vertrouwen’ genoemd’!

Waarom wij dat nu zo belangrijk vinden, vertellen we jou, aan de hand van een ervaring, in deze podcast aflevering.

#33 Creativiteit als onderdeel van jouw herstelproces

We staan er vaak niet bij stil, maar je creativiteit uiten is zo’n belangrijk onderdeel van wie wij zijn. Meestal wordt daar, door de drukte van alledag, te weinig aandacht aan besteed. En het kan zelfs zo zijn dat je een belemmerende overtuiging of een oordeel hebt over jouw creativiteit.

In deze aflevering geven we je dan ook graag een aantal tips mee hoe je de creativiteit weer in jezelf kunt ontdekken. Want creativiteit is meer dan tekenen en knutselen.

Wie weet is dit wel jouw laatste stukje om jouw puzzel van herstel compleet te maken?

#32 Alleen jij kunt bepalen of je wel/geen hulp nodig hebt

Iemand mag best bepalen of je wel of niet voor hulp in aanmerking kómt. Maar niemand, anders dan jij zelf, mag bepalen (of oordelen) of jij wel of geen hulp nodig hébt.

Dat zijn twee heel verschillende dingen die in de praktijk nogal eens door elkaar worden gehaald. Met alle gevolgen van dien…
Corine vertelt je er graag meer over in deze aflevering. 

#31 Hoe erg moet het nog worden?

Tja, hier zijn wij heel duidelijk in: een blijvend herstel is simpelweg onmogelijk zonder daadwerkelijk de confrontatie met jezelf aan te gaan…

Dit zou best eens een confronterende aflevering voor je kunnen zijn, maar we raden je aan deze toch te beluisteren, want het zou je zomaar jouw ‘wake up’ kunnen zijn om daadwerkelijk te gaan herstellen van conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis).

#30 Wat mij het meeste heeft geholpen in mijn herstelproces

Corine, de oprichter van CS Expert Coaching, heeft 22 jaar lang conversiestoornis gehad. Nadat bij haar, na jaren van onzekerheid over wat er nu met haar aan de hand was, de diagnose gesteld werd, bleek ze een ‘te complex geval’. Geen therapeut wilde haar nog helpen. 

Vanaf dat moment heeft ze alles stop gezet en is ze haar eigen herstelproces begonnen. Alles greep ze aan om maar te kunnen herstellen. Wat werkte bleef ze doen en wat niet werkte, zette ze weer aan de kant. In deze aflevering deelt Corine met je wat haar het meest heeft geholpen tijdens haar herstelproces. 

#29 Trauma lichamelijk verwerken

We denken er liever niet aan, traumaverwerking… Het is dan ook heel fijn om te weten dat je zelf níet actief op zoek hoeft te gaan naar wat je nog te verwerken hebt. Maar er komt een moment dat, als je nog onverwerkt trauma hebt, het zich wel aandient. En dan is het wel hét moment om er mee aan de slag te gaan. 

In deze aflevering vertelt Corine over haar meest recente traumaverwerking op lichamelijk gebied. We delen dit met je om je meer bewust te laten zijn van hoe dit in z’n werk gaat. En ook hoe jij je hier op kunt voorbereiden als het zich bij jou aandient.

#28 Waarom traumaverwerking geen quick-fix is

Trauma…. Het is niet zo dat je er even een stuk duct tape op plakt en dat je er dan geen last meer van hebt. Dat het dan is opgelost.
Nee, het verwerken van trauma is geen quick fix… En waarom dat zo is, vertellen we je in deze aflevering. Uiteraard geven we je hierin ook een tip zodat je op een helpende manier met trauma’s om kunt gaan.

Oja! Trauma’s heb je trouwens in allerlei soorten en maten. Dat hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Een emmer die overloopt van allerlei kleine trauma’tjes, stroomt tenslotte ook een keer over…

#27 Puzzelstukjes in je herstelproces

Als je wilt herstellen van conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis) dan ga je door een aantal fases heen. Je kunt deze fases zien als puzzelstukjes. Van lang niet alle puzzelstukjes is het even helder en duidelijk dat ze onderdeel van jouw herstelproces zijn. 

Maar stap voor stap ga je de puzzelstukjes op ‘de juiste plek leggen’, zodat je kunt herstellen. Dat zo’n puzzelstukje niet altijd even gemakkelijk te herkennen is, ervaarde ook een van onze 1-1 kanjers laatst. Haar verhaal hoor je in deze aflevering.

#26 Wat zijn raket emoties en gevoelens?

Je voelt een emotie of een gevoel, maar het is net of dit niet klopt met de situatie. Een mooi voorbeeld is weglachen. Je bent boos of verdrietig en dan begin je in ene te lachen.

Herkenbaar?
Dit wordt een ‘raket-emotie’ genoemd. Dat is een aangeleerde emotie die vaak in de kindertijd werd aangemoedigd tijdens een stressvolle situatie. In deze aflevering vertellen we je er alles over. Hoe je ze kunt (h)erkennen, welke impact het heeft op je herstelproces en uiteraard geven we je ook tips om hier op een helpende manier mee om te gaan.

#25 Waarom het niet helpend is om te verlangen daar wie je vroeger was

We snappen het hoor, dat je graag terug wilt naar de tijd voordat je rond hobbelde met conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis). Toen had je tenslotte geen klachten. Maar die tijd heeft er ook voor gezorgd dat je deze complexe stoornis (CS) ontwikkelde. En daarom is het dus niet helpend om naar die tijd terug te verlangen. Wat wel helpend is delen we met je in deze aflevering.

#24 Waarom je veilig voelen zo belangrijk is voor jouw herstelproces

Je veilig voelen is super belangrijk om te kunnen herstellen van conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis). Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe kun je je eigenlijk veilig voelen? Daar gaat deze aflevering over. Ook geven we je tips hoe je je veiliger kunt voelen, waardoor je ook meer open gaat staan.

Vooral dat laatste is essentieel, want als je open staat dan ben je ook in staat om alle handvatten, tips en adviezen, die jouw behandelaar, coach, fysio of therapeut je geeft, te ontvangen. En als je deze ontvangt, dan kun je daarmee weer stappen zetten in je herstelproces.

#23 Beweging als onderdeel van je herstelproces

Je kunt er bijna niet om heen tegenwoordig; beweging is echt super belangrijk voor een gezonde leefstijl. En dus is het ook helpend voor jouw herstelproces. Maar wat nu als je door jouw klachten en beperkingen nog amper kúnt bewegen?
In deze aflevering deelt Corine haar eigen ervaring hiermee uit de tijd dat ze zelf nog conversiestoornis had. 

#22 Welk effect hebben medicatie en supplementen op jouw herstelproces?

Iedereen met conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis) is in bepaalde mate hoog gevoelig. hebben een andere prikkelverwerking en hebben ook een gevoeliger zenuwstelsel. Waar veel mensen overigens niet bij stil staan, is dat medicatie en supplementen ook een vorm van prikkels zijn. Prikkels die van binnenuit werken.

Standaard doseringen zouden daardoor weleens te hoog kunnen zijn voor je. Voor ons was dat laatst in ieder geval wel het geval. We delen graag onze ervaring met je, zodat het jou niet hoeft te overkomen.

#21 Wat is onze visie op conversiestoornis / FNS? 

Het is tijd om uit te leggen wat onze visie is op conversiestoornis en FNS (functionele neurologische stoornis). Want welke term de reguliere zorg er door de jaren ook maar aan gekoppeld heeft, wij kunnen ons in geen van deze diagnoses geheel vinden. In het verleden heeft het zelfs hysterie geheten, alsof iemand gek zou zijn. Dat verzin je toch niet?!
Daarom delen we in deze aflevering met alle liefde onze visie op deze complexe stoornis.

#20 Kun jij conversiestoornis / FNS ook als een kans zien?

Conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis) is een kans! Zie jij dat ook zo en handel je daar dan ook stap voor stap naar? Of heb je er nog moeite mee om op die manier naar deze complexe stoornis (CS) te kijken? In deze aflevering leggen we je graag uit waarom wij CS als een kans zien én welke stappen jij kunt zetten om deze kans met beide handen aan te grijpen. 

#19 Hoe vrij voel jij  je?

Tijdens bevrijdingsdag vieren we onze vrijheid. Maar hoe vrij voel jij je eigenlijk? Voel jij je vrij in je doen en laten, in je lichaam en in je hoofd? Of heb je juist het gevoel dat je daarin gevangen zit? Zo ja, durf je dat dan ook voor jezelf te (h)erkennen?

In deze aflevering delen we 5 tips met je om je vrijer te voelen. Want je vrij voelen is een geboorterecht en dat ben je meer dan waard!

#18 Dodenherdenking

Vandaag is een dag die niet vergeten mag worden. Daarnaast is het ook een dag dat we dankbaar mogen zijn dat we nu leven. Onbewust zijn we allemaal gevormd door oorlogstrauma. Zodra jij je bewust wordt van de impact die dat (nog) heeft op jouw leven, kun je helpende en krachtige keuzes gaan maken die bijdragen aan jouw herstelproces.  

#17 Omgaan met je triggers

Triggers worden opgeslagen in jouw onderbewuste. Je zult dus nooit al je triggers kunnen weten. Als je eenmaal hebt geleerd hoe je er voor jou op een helpende manier mee om kunt gaan, dan kun je die wijze wel op al jouw triggers toepassen. 
In deze aflevering deelt Corine hoe zij omgaat met haar triggers. 

#16 Ziekte besef versus ziekte inzicht

In deze aflevering leggen we het verschil uit tussen ziekte besef en ziekte inzicht. Ook bespreken we waarom ziekte inzicht zo enorm belangrijk is voor jouw herstelproces. 

#15 Waar leg jij jouw focus op?

Focus is een belangrijk onderdeel van jouw herstelproces. Het geeft je een bepaalde richting, wat natuurlijk heel fijn is! Het is dan wel de bedoeling dat jij je focus legt op dat wat je graag wilt in plaats van op de dingen die je níet wilt. Zoals angst bijvoorbeeld. De eerste stap is je bewust worden van waar jouw focus ligt. Daar gaat deze aflevering over. 

#14 Waarom ervaren mensen vaak meerdere klachten tijdens hun herstelproces?

Je herkent het misschien bij jezelf ook wel, dat je meerdere klachten ervaart tijdens je herstelproces van conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis). Dat komt omdat deze complexe stoornis zich op heel veel verschillende manieren kan (gaan) uiten. In deze aflevering geven we je hier vier mogelijke redenen voor. 

#13 Stabiliseren of genezen

Na vele gesprekken met diverse artsen krijg ik (Corine) een steeds beter beeld van hoe hun brein is geconditioneerd door hun medische opleiding. En toch, als ik het gesprek met hen aan ga, dan zie ik dat onze visie toch wel enigszins met hen resoneert. Maar hun brein laat het helaas vaak niet toe om hier verder op door te gaan. Het levert in ieder geval wel weer mooie inspiratie op voor deze 13e podcastaflevering 😉

#12 Hoe kijk jij terug op je leven: met struggle of met plezier?

Bij de theatervoorstelling van Michael Pilarczyk werd de vraag gesteld ‘Als je terugkijkt op je leven, was het dan voornamelijk leuk en plezierig of was het meer struggle en drama?’
Deze vraag raakte mij! Want eerlijk gezegd is mijn leven eigenlijk altijd wel struggle en drama geweest…

Dit inzicht zorgde er wel voor dat ik een belangrijke keuze heb gemaakt. In deze aflevering vertel ik je er graag meer over.

#11 Het belang van prana, oftewel levensenergie

Prana, een ander mooi woord voor levensenergie is van groot belang. Voor ons allemaal, en voor CS-kanjers in het bijzonder. Maar wat is prana eigenlijk? En waarom is het van belang bij jouw herstelproces? We vertellen het je in deze aflevering én, we dagen je gelijk uit om dit in kleine stapjes toe te gaan passen. 

#10 Doorbreek jij de vicieuze cirkel?

Veel trauma gaat over van generatie op generatie. Kijk maar eens naar de kinderen van mensen met een oorlogstrauma, zij zijn ook getraumatiseerd. Zolang trauma’s niet volledig worden verwerkt, blijft dit zich voortzetten. Dit verklaart voor een deel ook waarom mensen met conversiestoornis / FNS vaak een moeizame dan wel complexe band met hun ouders hebben.

Daar gaat deze aflevering over. Doorbreek jij deze vicieuze cirkel?

#9 Traumaverwerking zwaar en moeilijk? Of kan het ook anders?

Wat als het verwerken van trauma’s niet altijd alleen maar zwaar, heftig en moeilijk hoeft te zijn? Stel je eens voor dat het ook mooi, krachtig en liefdevol kan zijn. Dat het écht anders kan! Dat alles naast elkaar kan bestaan, dus ook met momenten van plezier en gemak.

En wat heeft orgaanvet met traumaverwerking te maken? Daar gaan we het in deze aflevering over hebben. 

#8 De 3 punten waarmee je het zelfhelingsproces start

Binnen onze trajecten werken we veelal met extra, verdiepende thema’s. Daarmee kunnen we iedereen precies geven wat hij/zij op dat moment nodig heeft. Een van die thema’s is het zelfhelend vermogen. Iedereen, dus jij ook, is in staat om het zelfhelend vermogen van zijn/haar lichaam te activeren.

In deze aflevering bespreken we de drie punten die van belang zijn om dit zelfhelingsproces te starten. 

#7 Waar ligt jouw grens?

Grenzen herkennen, erkennen, aangeven en bewaken. Het blijft een terugkerend thema. Gedurende je herstelproces mag je daar in iedere fase van je herstel weer opnieuw naar kijken. Soms lijkt het wel een ‘ongoing process‘. Binnen ons jaartraject hebben we er dan ook niet voor niets een complete module over gemaakt. 

Maar niet alleen tijdens je herstelproces heb je te maken met het thema grenzen. Ook gedurende de rest van je leven en persoonlijke ontwikkeling, kan dit thema (regelmatig) terugkeren op allerlei gebieden in je leven. Tijd dus om er een podcastaflevering over op te nemen. 

#6 Het leven is 10% wat je overkomt en 90% hoe je daarmee omgaat

Laten we maar gelijk met de spreekwoordelijke deur in huis vallen: je kunt niet herstellen zonder te veranderen. Jouw leven vóór je conversiestoornis / FNS heeft er namelijk aan bijgedragen dat deze complexe stoornis zich heeft kunnen ontwikkelen. Jouw huidige leven houdt het in stand en alleen door te veranderen vergroot je jouw kans op een blijvend herstel. En dat is ook hoe je het mag zien…als een kans!

Vind je dat nog niet zo gemakkelijk? Dan is deze podcastaflevering zeker het beluisteren waard!

#5 Geen één behandelmethode is een quick-fix

Er ontstaat een tweedeling in de aanpak van conversiestoornis / FNS. Aan de ene kant heb je neuroloog, psycholoog, fysiotherapeut et cetera en aan de andere kant heb je de coaches en therapeuten die een holistische aanpak hanteren.
Alle methodes kunnen helpend zijn, zolang je ze maar niet allemaal tegelijk toepast en ze ook niet als een quick-fix ziet. Bij iedere methode raak je namelijk stukken aan (fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel) waarbij er ruimte komt om het te gaan verwerken. Gun jezelf hierin ook het proces, met mildheid en compassie en op jouw eigen tempo. Dan zal je merken dat je steeds een fase verder komt in jouw herstelproces.

#4 Moederdag

Voor veel moeders met conversiestoornis / FNS is moederdag een beladen dag. Omdat zij niet de moeders kunnen zijn die ze graag voor hun kind(eren) zouden willen zijn. Daarnaast hebben zij vaak ook een complexe band met hun eigen moeder hebben.

Herkenbaar? In deze aflevering deelt Corine haar eigen ervaringen hierover. Ook geeft ze tips hoe je hier voor jezelf op een helpende manier mee om kunt gaan. Zodat je zowel jezelf als jouw eigen moeder kunt gaan zien als een goed genoeg moeder.  Zodat jij je niet in allerlei bochten hoeft te wringen om een goede moeder te zijn. En je ook niet steeds weer het gemis hoeft te voelen dat jouw eigen moeder niet is zoals je haar graag had gewenst.

#3 Waarom werken trajecten met een bepaalde (tijds)duur averechts?

In deze aflevering delen wij onze visie op trajecten met een bepaalde (tijds)duur. Want helaas zien wij dat veel mensen met conversiestoornis / FNS in de reguliere trajecten stagneren dan wel achteruitgaan in hun herstelproces. In veel gevallen wordt hun traject ook nog eens afgebroken.
We hebben niets tegen een regulier traject voor deze complexe stoornis, begrijp ons goed! Je kunt alleen je herstelproces nou eenmaal niet forceren. En daardoor is het ook niet helpend om een tijdsduur te koppelen aan hoelang iemands herstelproces mag duren. Conversiestoornis / FNS is een tijdelijke stoornis, maar hoe tijdelijk dat is, is voor iedereen weer verschillend. Tijdelijk is dan ook een rekkelijk begrip.

#2 Mijn verhaal: van 22 jaar conversiestoornis naar volledig herstel

In deze tweede podcastaflevering deel ik (Corine) mijn persoonlijke verhaal met je. Dit is nog heel beknopt, want ik heb écht ontzettend veel meegemaakt in mijn leven. Dat past nooit allemaal in één aflevering.

Ik heb ook ontzettend veel geleerd uit de periode dat ik conversiestoornis had en een deel daarvan wil ik nu alvast met je delen. Daarnaast leer je mij via deze aflevering ook gelijk wat beter kennen 😉

podcast voor conversiestoornis / FNS

#1 Wat levert deze podcast jou op?

In deze allereerste aflevering van de CS Expert Podcast leg ik uit met welke intentie wij deze podcast hebben opgezet.
Daarnaast beantwoorden we natuurlijk ook de vraag: Wat levert deze podcast jou op?