FNS staat voor functionele neurologische stoornis en volgens de hersenstichting gaat er bij FNS iets mis met de signalen die heen en weer gaan tussen de hersenen en de rest van het lichaam. De hersenen sturen dan verkeerde signalen naar delen van het lichaam. Of ze verwerken de signalen die het lichaam naar de hersenen stuurt niet goed.  Hierdoor kan iemand last krijgen van allerlei klachten. Zoals bijvoorbeeld verlammingen, schokkende bewegingen, aanvallen die op epilepsie lijken of blindheid.

Psychische aandoening of toch niet?

Een grote groep mensen met FNS klachten geeft aan dat zij geen (bewuste) traumatische ervaringen hebben doorgemaakt. Daarmee wordt FNS binnen de reguliere geneeskunde niet als psychische aandoening gezien. Wij vinden dat wat kort door de bocht, want een traumatische ervaring hoeft helemaal niet zo groots en meeslepend te zijn als vaak wordt aangenomen.
Trauma kan daarnaast ook een lichamelijke oorzaak hebben, zoals bijvoorbeeld een operatie. Of er kunnen diverse (kleinere) stressvolle gebeurtenissen toch onbewust invloed hebben, waardoor klachten ontstaan.

Hoe zien wij FNS?

Het is onze visie dat er bij een functionele neurologische stoornis (FNS) een soort kortsluiting is die plaatsvindt in het brein en wat veroorzaakt wordt door een overprikkeld zenuwstelsel. Daarbij kunnen er signalen naar bepaalde lichaamsfuncties verstoord raken. De twee belangrijkste kenmerken die bij FNS (alsook bij conversiestoornis) een rol spelen zijn: trauma en hoog gevoeligheid.

De link met trauma en hooggevoeligheid

Trauma kan alleen ontstaan door een stressvolle gebeurtenis die onvoldoende verwerkt kan worden door het zenuwstelsel. Het gaat dus eigenlijk niet om wát je meemaakt, maar meer om hóe je het verwerkt. Daarnaast heb je, door een bepaalde mate van hooggevoeligheid (dit kan variëren van lichte mate van HSP tot aan empaat zijn), een andere prikkelverwerking.
Iemand met FNS ervaart prikkels intenser en filtert ze ook op een andere manier. Dit zorgt voor een snelle(re) overprikkeling van het zenuwstelsel waardoor je dan ook eerder trauma’s kunt ontwikkelen.