Je kunt niet herstellen zonder te veranderen… BAM! We gooien ém er maar gelijk in.
Met een reden.
Want heb je je weleens gerealiseerd dat jouw leven van vóór je conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis) eraan heeft bijgedragen dat deze stoornis zich heeft kunnen ontwikkelen? En heb je je dan ook weleens afgevraagd of jouw huidige manier van leven, het ook in stand houdt?
Wij geloven dat dat zo is. Dat jouw huidige leven de conversiestoornis of FNS in stand houdt. Alleen door te veranderen, vergroot je jouw kans op een blijvend herstel. En zo mag je het ook zien… als een kans! Zie conversiestoornis en FNS als een kans!
Dat kan best eng zijn en je mag het ook spannend vinden. Tenslotte houden wij mensen van nature niet zo van verandering.
Zowel ons brein als ons ego zitten helemaal niet te wachten op verandering. Je ego verzint dan allerlei uitwegen om maar niet te hoeven veranderen. Uitwegen in de vorm van angsten, smoesjes en excuses. Allemaal om jou te willen beschermen.
Je ego herkent iets uit een vorige situatie, iets wat ooit vervelend voor je is geweest. En dan denkt het ego ‘Oh nee, dat gaan we niet nog een keer doen’. Deze vorm van bescherming klinkt heel logisch en zou je zelfs ook nog lief kunnen noemen. Alleen helpend is het niet. Zeker niet voor je herstelproces.
Veranderingen heb je echter wel nodig om jezelf te kunnen ontwikkelen. En ontwikkeling heb je weer nodig voor je herstelproces. Nu hoef je heus niet gelijk alles te veranderen om te kunnen herstellen van deze complexe stoornis (CS) hoor. Het herstelproces gaat stap voor stap.
Natuurlijk zien wij, tijdens de trajecten die CS-kanjers bij ons volgen, dat mensen een grote verandering doormaken. Zij veranderen bijvoorbeeld van baan of woonplaats. Maar dat hoeft niet altijd zo groots te zijn. Zeker niet! Het is juist fijner om het met (kleine) stappen per keer te doen. Stap voor stap veranderen en jezelf ontwikkelen, zorgt er juist voor dat het gemakkelijker is om je ego mee te krijgen. Ook in het herstellen van conversiestoornis of FNS.
Om je hierbij te helpen, kun je jezelf de vraag stellen ‘Ben ik bang om dit wel/niet te doen?’ of ‘Is dit een excuus om dit wel/niet te doen?’ Als het antwoord hierop JA is, dan weet je dat je ego aan het woord is.
Stel jezelf dan de volgende vraag ‘Als ik niet bang zou zijn en ik weet dat dit 100% kans van slagen heeft, zou ik het dan wel/niet doen?’ Als het antwoord hierop ook JA is, ga het dan wel/niet* doen.
Dit mag je trouwens best een beetje spannend vinden. Dat is oké. Adem dan een paar keer rustig in en uit en zet deze stap buiten je comfortzone. Je bent veilig.
*Net wat van toepassing is natuurlijk 😉