Het is tijd om uit te leggen wat onze visie is op conversiestoornis en FNS (functionele neurologische stoornis). Want welke term de reguliere zorg er door de jaren ook maar aan gekoppeld heeft, wij kunnen ons in geen van deze diagnoses geheel vinden. In het verleden heeft het zelfs hysterie geheten, alsof iemand gek zou zijn. Dat verzin je toch niet?!
Eigen term, eigen visie
Het heeft ons in ieder geval doen besluiten om er een eigen term aan te koppelen. En deze term is CS. Deze afkorting staat voor complexe stoornis. Want dat het een complexe stoornis is, daar zijn we het samen wel over eens, toch?
Daarnaast vinden wij lotgenoten een (te) zwaar beladen woord en dus hebben we daar gelijk maar CS-kanjers van gemaakt. Wat we overigens in samenspraak hebben gedaan met de vele CS-kanjers die wij tijdens hun herstelproces hebben mogen begeleiden.
Hoe ontwikkel je nu CS?
In onze visie heeft de ontwikkeling van CS met een combinatie van verschillende bepalende factoren te maken. Daarbij zijn de volgende twee kenmerken uiterst belangrijk:
Het is áltijd trauma gerelateerd
En iedere CS-kanjer is in bepaalde mate hoog gevoelig
Wat is CS dan precies?
Nu je dit weet, komen we gelijk op wat CS is. Het is onze visie dat CS een soort kortsluiting is die plaatsvindt in het brein en wat veroorzaakt wordt door een overprikkeld zenuwstelsel. Daarbij kunnen er signalen naar bepaalde lichaamsfuncties verstoord raken. Zo ontstaan de zogeheten CS klachten en beperkingen.
Daarmee komen we weer terug bij de twee belangrijkste kenmerken van conversiestoornis en FNS, trauma en hoog gevoeligheid.
Trauma
Trauma kan alleen ontstaan door een stressvolle gebeurtenis die onvoldoende verwerkt kan worden door het zenuwstelsel. Het gaat dus eigenlijk niet om wát je meemaakt, maar meer om hóe je het verwerkt. Dit verklaart waarom twee mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, de één wel een trauma ontwikkelt en de ander niet.
Dit kan overigens zowel een complex als een shock trauma betreffen.
Bepaalde mate van hooggevoeligheid
Door een bepaalde mate van hooggevoeligheid (dit kan variëren van lichte mate van HSP tot aan empaat zijn) heb je een andere prikkelverwerking. Je ervaart prikkels intenser en filtert ze ook op een andere manier. Dit zorgt voor een snelle(re) overprikkeling van het zenuwstelsel waardoor je dan ook eerder trauma’s kunt ontwikkelen.
Wat is in onze visie nog meer de oorzaak van conversiestoornis en/of FNS?
Naast deze twee heel belangrijke kenmerken zijn er nog meer bepalende factoren voor de ontwikkeling van conversiestoornis / FNS, te weten: mindset, opvoeding, karaktereigenschappen, coping (dat is de manier waarop je met stressvolle situaties omgaat) en de maatschappij.
CS kan zich al in de kinder- of puberteit ontwikkelen zonder dat het dan (al) tot uiting komt. Vervolgens kan, later in het leven, een (klein, onbewust) trauma de druppel zijn waardoor CS zich alsnog begint te uiten.
Zoals je weet, kunnen conversiestoornis en FSN zich in diverse vormen uiten.
Hoe herstel je van CS?
Wij geloven dat het herstelproces in fases gaat. En iedere fase heeft zo zijn eigen uitdagingen. Er bestaat dan ook geen standaard behandelmethode, want ieder mens en dus ook ieder herstelproces is uniek.
Het is daarbij helpend om te kijken hoe de CS zich uit en welke dieperliggende oorzaak er achter de klacht schuilgaat.
Signalen van het lichaam
In onze visie zien wij het uiten van klachten als een manier waarop het lichaam met ons probeert te communiceren. Als je deze signalen niet oppakt, zal het lichaam zich steeds intenser gaan uiten. CS klachten zijn dan ook energetisch. Dat wil zeggen dat het nog geen fysieke schade heeft aangericht. Wij geloven dat dat ook de reden is waarom er medisch gezien niets aantoonbaar is, als je met jouw klachten in het ziekenhuis terecht komt.
Ga iets doen met deze signalen
Maar als er aan CS niets wordt gedaan, als jij niets doet met de signalen die jouw lichaam jou geeft, dan lost het ook niet op.
En uiteindelijk kunnen deze signalen tot nog meer (andere) fysieke klachten en andere diagnoses gaan leiden. Net zolang tot jij er iets mee gaat doen.
Het maakt overigens niet uit op welk gebied de grootste uitdaging zit. In onze visie bestaat het menselijk lichaam uit 5 verschillende lichamen, te weten: fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel en energetisch. Al deze lichamen staan met elkaar in verbinding. Dus als er ergens een verstoring zit, dan heeft dit ook impact op de andere lichamen.
Wij geloven dat met een behandeltraject, waarbij je aan de slag gaat met deze vijf lichamen, de kans op blijvend herstel het grootst is.
Al onze behandeltrajecten spelen dan ook in op al jouw vijf lichamen.
Hoe nu verder?
Kun jij je vinden in onze visie en ben je benieuwd welke behandeltrajecten wij aanbieden? Kijk dan zeker even bij onze trajecten.
Tot slot: zolang mensen nog steeds de diagnose conversie, conversiestoornis of FNS (functionele neurologische stoornis) krijgen, zullen wij op onze website, naast CS, deze terminologie blijven gebruiken.Â
0 Reacties