Coping is een begrip dat in de psychologie wordt gebruikt. Het is afkomstig vanuit het Engelse werkwoord ‘to cope with’ en dat betekent ‘kunnen omgaan met’ of ‘opgewassen zijn tegen’. Het gaat er bij coping dan ook om, op welke wijze jij met stressvolle situaties omgaat. Zowel emotioneel gezien als hoe je je dan gedraagt.
Persoon en tijd afhankelijk
Iedereen reageert anders in stressvolle situaties en daarom heeft iedereen ook een andere copingstrategie of copingmechanisme. Daarnaast kan jouw manier van reageren in de loop der tijd veranderen. Dat kan komen omdat je zelf verandert, maar dat kan ook afhankelijk zijn van de soort omstandigheden.
Hoe werkt coping?
Stel, je hebt jaren geleden een intense situatie meegemaakt. Daar heb je op een bepaalde manier op gereageerd die toen helpend voor je was. Doordat die manier toen werkte, is de kans groot dat je deze manier van reageren (oftewel de coping) opnieuw gaat toepassen in zo’n zelfde soort situatie.
Je hebt toentertijd gemerkt (bewust of onbewust) dat deze manier van reageren succesvol was en daardoor zul je dit in latere, soortgelijke situaties automatisch opnieuw toepassen. Ongeacht of deze manier van reageren nu wel of niet goed voor je is.
Zelfbeschermingsmechanisme
Aan de hand van hoe jij met stressvolle situaties omgaat, heb je trouwens ook een zelfbeschermingsmechanisme ontwikkeld. Je kunt gaan vechten, vluchten of bevriezen. In het Engels noemen ze dat ook zo mooi de ‘fight-flight-freeze respons’.