Hoe zit dat met schuld en verantwoordelijkheid als je conversiestoornis / FNS (functioneel neurologische stoornis) hebt? Ben je er schuldig aan dat je deze complexe stoornis (CS) hebt ontwikkeld? Oftewel, had je er iets aan kunnen doen?
Nee, dat had je niet. Want als je het had geweten om het te kunnen voorkomen, dan had je dat vast en zeker wel gedaan. Want zo’n pretje is het niet, deze complexe stoornis (CS).
Het is dus níet jouw schuld dat je deze stoornis hebt ontwikkeld. Je bent daarentegen wel verantwoordelijk voor je herstelproces.
Schuld en verantwoordelijkheid wordt vaak door elkaar gehaald
Het is onze ervaring dat verantwoordelijkheid vaak wordt verward met schuld. Terwijl dit echt twee heel verschillende dingen zijn. Daarom schrijven we ook dit artikel voor je.
Als je schuldig bent aan iets, dan betekent dat, dat je bewust iets doet wat schade veroorzaakt terwijl je weet wat de consequenties zijn. Bij conversiestoornis / FNS is dat niet het geval, je hebt deze complexe stoornis níet bewust gecreëerd. Want nogmaals, dan had je dat wel uit je hoofd gelaten.
Verantwoordelijkheid daarentegen gaat over de manier waarop je hier mee om gaat. Dat gaat over het herstelproces.
In het Engels betekent verantwoordelijkheid ‘responsibility’. Oftewel het vermogen om te reageren (response en ability) op de omstandigheden en de CS.
Ken én ervaar het verschil!
Het is dus heel belangrijk om het verschil te weten tussen schuld en verantwoordelijkheid. Want anders ga je je straks ook nog schuldig voelen over het feit dat je conversiestoornis / FNS hebt. En neem maar van ons aan, dat is niet helpend voor je herstelproces. Daarnaast zul je ervaren dat als jij je verantwoording neemt voor je herstel, in plaats van dat je je schuldig voelt, dat je dan ook veel meer ruimte gaat ervaren. Ruimte waardoor herstellen ook weer gemakkelijker zal gaan.
Korte samenvatting: je bent dus níet schuldig aan de ontwikkeling van deze complexe stoornis, maar je bent wél verantwoordelijk voor je herstelproces.