In onze besloten lotgenotengroep is veel interactie. Leden delen allerlei informatie, ervaringen en linkjes over diverse onderwerpen over hun herstelproces.
PNEA’s
Zo is er ook weleens wat gedeeld over PNEA’s (Psychogene Niet Epileptische Aanvallen). Deze aanvallen lijken op epileptische aanvallen, maar zijn niet medisch te verklaren. Wees maar niet bang, ik zal je de hele medische uitleg besparen.
Mijn ervaring
Zelf heb ik ook héél lang last gehad van deze behoorlijk irritante aanvallen. Je voelt en pnea niet aankomen en -bam- ineens lig je ergens op de grond. Met een beetje pech beland je dan ook nog op de EHBO waar ze je eerst volledig binnenste buiten keren en daarna gewoon weer naar huis sturen, omdat er geen medische verklaring is voor je klachten.
Zo´n aanval komt echt niet zomaar uit de lucht vallen
Toen ik eenmaal mij in conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis) en trauma´s ging verdiepen, kwam ik er vrij snel achter dat ondanks dat ik het niet voelde aankomen, er toch een heel proces aan een PNEA vooraf ging.
Het LIJKT dus of deze aanvallen zomaar uit de lucht komen vallen, maar onbewust is er een bepaald patroon wat daar aan voor af gaat, je bent je er alleen niet bewust van. En nu hoor ik vragen: “Hoe word ik mij daar bewust van?!”
Tip om je bewust te worden van wat aan een PNEA vooraf gaat
Wat mij hierbij heel erg heeft geholpen is, vragen stellen! Even simpel uitgelegd:
Voor een PNEA, of een andere klacht, wordt je ergens door getriggerd (een trigger is alles wat je waar kunt nemen bv geur, beeld, gevoel, geluid, smaak). Deze trigger herinnert je onbewust aan een stressvolle situatie (trauma) en daar reageert je lichaam op. Op dat moment gaat gelijk je zelfbescherming mechanisme in werking. Dit gebeurt allemaal onbewust. In je onderbewuste wordt alle informatie die je op dat moment niet kunt verwerken van een stressvolle situatie opgeslagen.
Door vragen te stellen spreek jij je onderbewuste aan om de informatie te delen en zo wordt jij je er alsnog bewust van. Het “vragen stellen” vergt enige oefening en hoe snel je dit onder de knie hebt is per persoon verschillend. Vooral omdat het belangrijk is dat je niet zelf gelijk een antwoord bedenkt. Soms heeft het even tijd nodig voor het antwoord bij je binnen komt.
Weerstand en oordeel
Misschien heb je er in eerste instantie weerstand tegen of zelfs een oordeel over. Ook dat is heel herkenbaar. Hoe vaak ik niet heb gedacht: “Waar ben ik nu weer mee bezig?!” En dat mag ook. Zolang het je er maar niet van weerhoudt om de dingen te doen die voor jou en je herstelproces helpend zijn.
Soms moet je met nieuwe dingen even door de weerstand heen, uit je comfortzone en je durven open te stellen. Tenslotte wil je niets liever dan van je (chronische) klachten en/of beperkingen herstellen! Toch??! Mocht je willen weten welke mogelijkheden wij bieden om te kunnen herstellen van deze complexe stoornis (CS)? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier. We staan heel graag voor je klaar!
0 Reacties