Regelmatig zien wij dat CS-kanjers*, die bij ons de CS Reset volgen (overmatig) piekeren. Dit kan ervoor zorgen dat je stagneert tijdens je herstelproces, omdat je focus ligt op waar je bang voor bent.
Stel dat…
Wat als…
Met deze woorden beginnen vaak je gedachten als je aan het piekeren bent.
Gelukkig komen we hier vaak snel achter en kunnen we ze een heel mooi thema aanreiken dat we speciaal over piekergedrag hebben gemaakt. Hier kunnen ze dan gelijk mee aan de slag, om vervolgens weer verder te gaan met het hersteltraject.
Piekeren kost veel energie
Maar hoe zit dat bij jou?
Heb je je al gerealiseerd dat piekeren enorm veel energie kost? Energie die je beter in je herstelproces kunt stoppen… Vaak zijn mensen zich hier niet van bewust. Dus als je deze vraag met ‘nee‘ hebt beantwoord, dan is dat niet gek hoor 😉
Waar wordt piekeren door veroorzaakt?
Maar hoe ontstaat dat piekeren eigenlijk en hoe kun je er voor zorgen dat het je niet meer zoveel energie gaat kosten? Laten we je meenemen in een korte uitleg.
Als CS-kanjer ben jij in bepaalde mate hoog gevoelig. Ja, ook jij!Ook al ben je je daar nu misschien nog niet zo bewust van. Wat overigens oké is.
Deze hooggevoeligheid zorgt ervoor dat jij emoties en gevoelens intenser ervaart dan anderen die niet hoog gevoelig zijn.
Het onderdrukken van emoties
Daarnaast heb jij als CS-kanjer ook geleerd om bepaalde emoties te onderdrukken. Emoties die te verdrietig of te pijnlijk voor je zijn. Heel begrijpelijk dat je dat bent gaan doen, maar niet helpend. Normaal gesproken voel je een emotie ergens in je lichaam. Denk aan de spreekwoordelijke brok in je keel of een knoop in je maag.
Doordat je emoties onderdrukt en je dus jouw lichaam niet meer toe staat om te voelen, ga je alles analyseren in je hoofd. Met als gevolg…. een grotere kans op piekeren.
Inzicht krijgen in piekeren
Om je energie meer in balans te krijgen is het helpend om inzicht te krijgen in jouw piekergedrag. Dit kun je bijvoorbeeld doen door bij te houden wanneer en waarover je allemaal aan het piekeren bent. Zo ga je vanzelf een patroon ontdekken waar je gericht actie op kunt ondernemen om dit te veranderen.
Want dat er verandering nodig is in piekergedrag, dag moge duidelijk zijn. Van piekeren is tenslotte nog niemand beter geworden 😉
“Piekeren lost niet je zorgen op voor morgen,
maar kost je wel je kracht voor vandaag”
*De naam ‘CS-kanjers’ is liefdevol bedacht door de leden uit onze groep voor de mensen die conversiestoornis / Functionele Neurologische Stoornis (FNS) hebben. Klinkt beter dan lotgenoten, nietwaar?
0 Reacties