het doorbreken van belemmerende patronen

Het doorbreken van een vast patroon

door | 14 dec, 2023 | Succesverhalen

Vroeger ging ik heel goed op structuur en to do lijstjes. Ik had daarin voor mezelf een bepaald patroon ontwikkeld, dat me heeft geholpen om bepaalde doelen te behalen. Maar nadat ik hersteld was en het proces inging van het zelfstandig ondernemerschap, ging het helaas vaak ook (onbewust) ten koste van mijn gezondheid.

Migraine

Ondanks dat ik in 2018 volledig hersteld was van conversiestoornis, had ik nog wel regelmatig last van migraine. Ik had dit wel al voor mijzelf geaccepteerd, maar iets in mij zei dat dit ook anders kon. Dus ging ik de ‘confrontatie’ met mijzelf aan en heb ik een periode bijgehouden wat er aan de migraineaanvallen vooraf ging.

Al snel had ik een vast patroon ontdekt. Ik legde mezelf namelijk veel druk op door de doelen die ik mezelf steeds stelde, de to do lijstjes die ik elke dag af wilde hebben en het enthousiasme en de ambitie die ik voor mijn praktijk voel.
Doe daar een flinke portie doorzettingsvermogen en wilskracht bij en mijn spreekwoordelijke emmer zat steeds binnen no time vol. Met als resultaat: ik lag met migraine gevloerd op bed.

Patroon mocht doorbroken worden

Het werd mij dus duidelijk dat ik mijn tijd en energie beter mocht gaan verdelen en dat ik dit patroon mocht gaan doorbreken. Net als toen ik nog conversiestoornis had.

Dit klinkt trouwens makkelijker dan je denkt – even dat patroon doorbreken. Maar zo eenvoudig is dat niet altijd. Want dat vaste patroon dat je hebt ontwikkeld, is niet alleen maar negatief. Het levert je namelijk ook altijd iets van voordeel op. Een voordeel waar je je niet altijd bewust van bent. Maar een vaste gewoonte kan zich alleen maar ontwikkelen als het je in eerste instantie iets oplevert. Dat komt omdat ons brein gericht is op beloning.

Welk voordeel levert jouw patroon je op?

Om een patroon echt blijvend te doorbreken moet je ook bereid zijn om dit bijbehorende voordeel op te geven. En dat wil niet iedereen… Wat je hier bij kan helpen is om juist het tegenovergestelde te gaan doen van je vaste patroon. Op die manier kun je je echt bewust worden van wat dit patroon met je doet.

Structuur los laten

Voor mij hield dat dus in dat ik mijn structuur los mocht laten – geen lijstjes meer, geen planning en geen druk meer. Het was een uitdaging, maar het is me gelukt! Hier en daar had ik terugkerende (werk) items in mijn agenda staan, maar de rest heb ik volledig los gelaten. En ondanks dat ik vooral flexibel met mijn tijd ben omgegaan, heb toch ook die stappen gezet in de dingen die ik graag wilde bereiken. Ik ben heel goed naar mijn lichaam gaan luisteren en creëerde meer ruimte om spontaan leuke dingen te doen waar ik zo van kan genieten.

Geen doelen meer, maar inspiratie

De dingen die ik wekelijks toch graag wil doen, zie ik niet echt meer als doelen, maar vooral als inspiratie. Dat maakt het ook een stuk gemakkelijker om daar met een relaxte manier mee om te gaan.

Ik heb dus voor mezelf een patroon ontwikkeld waarbij plezier, vrijheid en voldoening prioriteit zijn en waar migraine geen onderdeel meer van uit maakt. En dat is zó fijn! Dat gun ik jou ook!

Dus laat mijn verhaal inspiratie voor jou zijn om dat ook voor elkaar te krijgen. Of je nu nog met conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis) te maken hebt of dat je al (deels) hersteld bent.

Over mij

Hi! Mijn naam is Corine en ik ben ervan overtuigd dat conversiestoornis / functionele neurologische stoornis (FNS) tijdelijk is!
Het is dan ook de missie van mij en mijn team om jou te helpen hiervan volledig te herstellen.

Dat doen wij door het gratis beschikbaar stellen van ons unieke stappenplan tot op maat gemaakte (persoonlijke) trajecten.

Contact met lotgenoten

Voor begrip en een stukje saamhorigheid is het heel belangrijk om ook contact met lotgenoten te hebben. Daarvoor hebben we 2 besloten Facebook groepen opgericht:

Klik hier als je zelf de diagnose conversiestoornis / FNS hebt gekregen

Klik hier als een dierbare van jou conversiestoornis / FNS heeft

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin