Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met verlies. Dit kan het overlijden van een dierbare zijn, een relatie die ten einde loopt, een ontslag of het verlies van zelfstandigheid en eigenwaarde door bijvoorbeeld ziekte et cetera. Dit hoeft niet altijd traumatisch te zijn, maar dat kan het wel worden. Je mag jezelf hier in ieder geval wel het rouwproces voor gunnen.
Iedereen kent het woord rouw, maar er zijn maar weinig mensen die echt weten wat een rouwproces inhoudt. Wij hebben ons verdiept in rouwen en het rouwproces. En het is ons duidelijk geworden hoe een rouwproces in elkaar zit en nog belangrijker: het grote belang van rouw en de impact die het kan hebben als je dit niet serieus neemt. Vandaar dat we dit met jou in dit blog willen delen.
Verlies en rouw horen bij het leven
Verlies kun je niet voorkomen, het hoort tenslotte bij het leven. Het is uiteindelijk ook de bedoeling dat je er bij ieder verlies sterker uitkomt. Zodat je oprechte dankbaarheid kunt voelen dat diegene of die situatie een rol heeft gespeeld in jouw leven.
Ook wij ervaren zo nu en dan een gevoel van verlies en dat is niet altijd even gemakkelijk. Inmiddels hebben we wel geleerd hoe we op een helpende manier met rouw om kunnen gaan. We laten dan onder andere het gemis en het verdriet er zijn. Met mildheid en compassie.
Het rouwproces bestaat uit acht fases
Na elk verlies volgt er een rouwproces en dit proces bestaat uit acht fases. In principe loop je al deze fases in willekeurige volgorde door. De volgorde maakt dus niet uit, want dat is voor iedereen en per situatie verschillend. Ook de duur van het rouwproces is niet van tevoren te bepalen. Net als voor je herstel van conversiestoornis / FNS geldt ook voor het rouwproces: gun jezelf het proces. Neem hiervoor de tijd en ruimte.
Als je voor jezelf op een helpende manier met rouw om kunt gaan, dan hoeft dit geen impact te hebben op jouw zelfhelend vermogen.
Vastzitten in een rouwproces
Maar je kunt ook vastlopen in een rouwproces. Je stagneert dan in één van de acht fases. Met alle gevolgen van dien. Je spreekt dan van een traumatische rouw. Eén van de gevolgen hiervan is dat het een negatieve impact heeft op jouw zelfhelend vermogen.
Soms kan het zo zijn dat je door iets waar je nu om rouwt, dan kan zelfs iets kleins zijn, je getriggerd wordt in een eerder rouwproces. Bijvoorbeeld omdat je bepaalde muziek hoort, die je raakt. Dit oude rouwproces komt dan boven omdat je dit nog niet helemaal hebt afgerond. Je mag jezelf dan ook dat oude rouwproces gunnen en erop vertrouwen dat je deze keer wel alle acht fases van rouw kunt doorlopen.
De acht fases van rouw
Zoals we al schreven, het rouwproces bestaat uit acht verschillende fases:
- ontkenning
- verzet en boosheid
- droefenis, gemis of verlangen
- angst
- mentale en emotionele acceptatie
- het aangaan van nieuwe hechtenis
- vergeving
- dankbaarheid
De eerste en laatste fase zijn voor iedereen gelijk. Je start een rouwproces altijd met een vorm van ontkenning en je rondt het rouwen altijd af met een gevoel van dankbaarheid.
Alle overige fases kun je in een willekeurige volgorde ervaren. Ook de intensiteit en duur per fase is verschillend. Dit hangt af van de situatie en waarde die jij aan het verlies toekent.
Daarbij geldt ook dat als je een verlies kunt verklaren en begrijpen, je het rouwproces ook gemakkelijker kunt doorlopen dan wanneer je het niet kunt begrijpen.
Rouwtaken
Als je denkt dat rouwen vanzelf gaat en de tijd het verdriet verzacht, dan gaan we je helaas teleurstellen. Rouwen is een werkwoord en een werkwoord betekent dat je iets dóet. Rouwen vergt dus bepaalde actie. Je kunt dan spreken van rouwtaken. Dit zijn de vier rouwtaken:
- het verlies erkennen
- de pijn van het verlies ervaren
- aanpassen aan de nieuwe situatie
- het verlies integreren in dankbaarheid
Rouwen en het rouwproces doorlopen is dus best wel een intensief en actief proces. Onderschat dat niet. Zeker niet als je herstellende bent van een complexe stoornis (CS) zoals conversiestoornis / FNS. Neem hier je tijd en ruimte voor zodat je niet belandt in traumatische rouw. Omdat wij dit een heel belangrijk proces vinden tijdens je herstelproces, hebben we hier dan ook een compleet thema aan gewijd in ons jaartraject.
0 Reacties