Home » Laat je hier inspireren door onze visie, hersteltips & succesverhalen » Hersteltips » Waarom is focus verleggen helpend voor je herstelproces?
Waarom is focus verleggen helpend voor je herstelproces?

Waarom is focus verleggen helpend voor je herstelproces?

door | 9 mei, 2024 | Hersteltips

Tijdens de coaching in onze hersteltrajecten hebben wij het vaak over ‘focus verleggen’. Dit is een enorm fijne tool die heel helpend is om stappen te zetten in je herstelproces van conversiestoornis / FNS.

Je focus verleggen, wat is dat?

Wat houdt het verleggen van je focus nu in? Dat is het beste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld.

Onlangs had een van onze CS-kanjers* uit ons groepstraject een feestje. Aan de ene kant had ze daar enorm veel zin in en aan de andere kant zag ze er ook een beetje tegenop. Ze was bang voor uitval.
Je kunt dan natuurlijk constant tegen jezelf zeggen dat het wel goed komt. Maar als je daar zelf niet volledig van overtuigd bent, dan blijven de angsten en twijfels steeds terugkomen. Je onderdrukt hiermee je gevoel en dat is niet helpend.

Wat wel heel helpend kan zijn is dus het verleggen van je focus. En dat hebben wij haar dus ook aangeraden om te doen.

Je ergens anders op richten helpt!

Tijdens het feestje is zij zich gaan focussen op de kleding van de gasten. De volgende vragen hebben haar daarbij geholpen:

  • Wat hebben ze aan?
  • Welke kleuren komen er het meeste voor?
  • Vind je het zelf leuke kleding of is het totaal jouw smaak niet.
  • Hoeveel dames hebben er een jurk aan?
  • Wat zou ik die persoon adviseren om aan te trekken?

Ook zou je kunnen letten op de muziek die wordt gedraaid.

Focus verleggen wordt steeds leuker

Om het (nog) leuk(er) te maken, kun je zelfs een soort spelletje van maken:

  • Ik wed dat meer dan de helft van alle dames een jurk aan heeft.
  • Ik vermoed dat die-en-die snacks worden geserveerd.
  • Ik ga opzoek naar vijf persoonlijke dingen in de woonkamer die iets zeggen over de gastheer/vrouw.

Op deze manier met mogelijk ‘lastige situaties’ omgaan, gaat je vast en zeker helpen om geen of in ieder geval minder klachten te ervaren.

Heb jij al eens eerder geprobeerd om op deze manier je focus te verleggen en kun je daar een voorbeeld van noemen? We zouden het heel leuk vinden om een reactie onder dit blog van jou te lezen!

 

*Deze liefdevolle term is trouwens bedacht door de mensen uit ons groepstraject voor alle mensen die te maken hebben met een complexe stoornis (CS) zoals conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis).

Over mij

Hi, mijn naam is Corine.
Mijn team en ik zijn er voor jou ter ondersteuning van jouw reguliere behandeling, als je bent uitbehandeld en/of als je bereid bent om anders te leren kijken naar complexe stoornissen zoals conversiestoornis / FNS, CVS/ME, POTS, fibromyalgie, ziekte van lyme, long covid, auto-immuunziekten zoals SLE en reuma, SOLK, PTSS, angst- en aanpassingsstoornissen etc.

Dat doen wij door het gratis beschikbaar stellen van ons stappenplan tot op maat gemaakte (persoonlijke) trajecten.

Contact met lotgenoten

Voor begrip en een stukje saamhorigheid is het heel belangrijk om ook contact met lotgenoten te hebben. Daarvoor hebben we 2 besloten Facebook groepen opgericht:

Klik hier als je zelf klachten, beperkingen of een complexe stoornis hebt

Klik hier als je een dierbare kent met een complexe stoornis

Nog even dit:

Wij bekijken klachten, beperkingen en diagnoses op holistische en sjamanistische wijze en stemmen daar onze begeleiding op af. Wij zijn echter geen arts en stellen dan ook geen diagnose. Daarnaast zijn we niet verantwoordelijk voor jouw medicatie en geven wij geen medisch advies. Daarvoor kun je terecht bij jouw reguliere arts, specialist en/of therapeut.

Daarnaast mag je alles wat wij schrijven en delen toetsen aan jouw eigen waarheid. En mag je onderzoeken wat jou hierin raakt.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin