Home » Laat je hier inspireren door onze visie, hersteltips & succesverhalen » Onze visie » Tijdsdruk helpt niet bij conversiestoornis of FNS
Tijdsdruk helpt niet bij conversiestoornis of FNS

Tijdsdruk helpt niet bij conversiestoornis of FNS

door | 19 jan, 2023 | Onze visie

Als je conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis) hebt, dan heb je vast en zeker al gemerkt dat je herstelproces niet te forceren is. Je hebt tijd nodig om de oorzaak van deze complexe stoornis (CS) – het trauma dat hier aan ten grondslag ligt – te verwerken. En dat proces kun je niet afdwingen. Wat bij de één drie maanden duurt, kan bij de ander een jaar duren en sommigen bereiken hetzelfde resultaat in een paar dagen. Conversiestoornis / FNS is een tijdelijke stoornis, maar tijdelijk is in dit geval wel een heel rekkelijk begrip.

Waarom stagneren veel trajecten bij conversiestoornis / FNS?

Als de diagnose bij je gesteld is, dan kom je veelal gelijk in de reguliere zorg terecht. In deze trajecten wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld hypnose, katalepsie, visualisaties en traumaverwerking. Dat zijn fantastische tools en methodieken om conversiestoornis / FNS te behandelen.
Maar hoe komt het dan toch dat veel mensen in reguliere trajecten stagneren of zelfs achteruit gaan in hun herstelproces? Er worden zelfs trajecten afgebroken omdat er onvoldoende resultaat wordt geboekt. Hoe is dat toch mogelijk, met zulke mooie tools en methodieken?

Er bestaat geen one size fits all model bij deze complexe stoornissen

Wij geloven niet dat er een ‘one size fits all’ model bestaat. Oftewel, iedereen is uniek! Ook jij! Iedereen ervaart de dingen in zijn of haar leven anders en heeft hier dus een andere vorm van begeleiding en behandeling voor nodig. Natuurlijk zijn er overeenkomsten tussen mensen met conversiestoornis / FNS, alleen zouden de behandelmethodes daar niet op vastgepind mogen worden. En tijdsdruk is dan al helemaal iets wat averechts werkt.

Helaas is dat wel wat we regelmatig terug zien binnen de reguliere zorg. Dat vinden wij een nadeel van de reguliere trajecten die de klinieken aanbieden.

Tijdsdruk werkt averechts op jouw herstelproces

Want die hebben een bepaalde methode en die werkt zogenaamd voor iedereen en binnen een bepaalde tijdsduur. Natuurlijk heeft dat ook te maken het kostenplaatje bij de zorgverzekeraar. Dat begrijpen wij ook wel. Wat we echter niet (willen) begrijpen, is dat hierdoor de zorgverzekeraar ook bepaalt wanneer jij hersteld bent. Ze gaan zich bemoeien met jouw traject. En dat werkt dus compleet averechts op jouw herstelproces, omdat jij je door deze tijdsdruk door het traject heen gaat pushen.

Tijdsdruk tijdens trajecten

Stel je eens voor dat je bij een kliniek behandeld gaat worden en zij bieden je een traject aan van 4 maanden. Maar jij bent net degene die veel meer baat heeft bij een traject dat 6 maanden of 8 maanden duurt. Dan geven ze na 4 maanden (en misschien zelfs wel al eerder) aan dat het voor jou niet (voldoende) werkt en hoppa, zit je weer thuis.

We begrijpen hoe dit werkt, want deze klinieken zitten onder het spreekwoordelijke juk van de zorgverzekeraar. En de zorgverzekeraar bepaalt tenslotte wat wel/niet vergoed gaat worden. Alleen is dat niet helpend is voor jouw herstelproces….

Laat de tijdsdruk los

Daarmee willen we echt niet zeggen dat je deze trajecten niet moet gaan volgen. Zeker niet! Ze zijn heel waardevol. Wij begeleiden meerdere mensen met deze complexe stoornis die er ook een ander (regulier) traject naast volgen.

Maar laat de tijdsdruk die hierop ligt alsjeblieft zoveel mogelijk los. Dat doen wij bij al onze trajecten, trainingen en behandelingen namelijk ook. Waarom? Omdat jij dat verdorie waard bent!

Over mij

Hi, mijn naam is Corine.
Mijn team en ik zijn er voor jou ter ondersteuning van jouw reguliere behandeling, als je bent uitbehandeld en/of als je bereid bent om anders te leren kijken naar complexe stoornissen zoals conversiestoornis / FNS, CVS/ME, POTS, fibromyalgie, ziekte van lyme, long covid, auto-immuunziekten zoals SLE en reuma, SOLK, PTSS, angst- en aanpassingsstoornissen etc.

Dat doen wij door het gratis beschikbaar stellen van ons stappenplan tot op maat gemaakte (persoonlijke) trajecten.

Contact met lotgenoten

Voor begrip en een stukje saamhorigheid is het heel belangrijk om ook contact met lotgenoten te hebben. Daarvoor hebben we 2 besloten Facebook groepen opgericht:

Klik hier als je zelf klachten, beperkingen of een complexe stoornis hebt

Klik hier als je een dierbare kent met een complexe stoornis

Nog even dit:

Wij bekijken klachten, beperkingen en diagnoses op holistische en sjamanistische wijze en stemmen daar onze begeleiding op af. Wij zijn echter geen arts en stellen dan ook geen diagnose. Daarnaast zijn we niet verantwoordelijk voor jouw medicatie en geven wij geen medisch advies. Daarvoor kun je terecht bij jouw reguliere arts, specialist en/of therapeut.

Daarnaast mag je alles wat wij schrijven en delen toetsen aan jouw eigen waarheid. En mag je onderzoeken wat jou hierin raakt.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin