Home » Laat je hier inspireren door onze visie, hersteltips & succesverhalen » Hersteltips » Doelen stellen is helpend voor jouw herstelproces
doelen stellen

Doelen stellen is helpend voor jouw herstelproces

door | 4 nov, 2022 | Hersteltips

Ik was bezig om een nieuw thema, voor de CS kanjers* die bij ons de CS Reset doet of hebben gedaan, te bedenken en dit keer was ik er snel uit: ‘doelen stellen’.

Perfectionisme

Ik ben namelijk zelf nu ongeveer drie weken bezig met het stellen van mijn doelen voor het komende jaar. Ondanks dat het al veel minder is dan voorheen gedraag ik mij soms best nog wat perfectionistisch. Even voor de duidelijkheid: perfectionisme iets is wat je doet en dus niet iets is wat je bent. Ik kan dan ook makkelijk een hele lijst bedenken met alles wat ik graag wil veranderen. Is dat helpend? Niet echt. En dat ga ik dus ook niet doen.

Goede voornemens

Doelen stellen is namelijk toch wel van een heel ander niveau dan “je iets voornemen”. Neem bijvoorbeeld de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Stel je wilt gezonder gaan eten, omdat je vindt dat het helpend is voor je herstel en het is dan mooi meegenomen als je ook nog een paar kilo’s kwijtraakt. De eerste dagen en weken doe je heel goed je best, maar naar mate de tijd verstrijkt, let je toch minder op je voeding. Totdat er een moment komt dat je beseft dat je het toch niet goed kunt volhouden en dan is je motivatie helemaal ver te zoeken. Gevolg: je geeft het op. Hoe komt dat toch? 

Plan van aanpak

Een goede reden dat een voornemen vaak niet werkt, is omdat er geen plan van aanpak achter zit. Het stellen van een doel begint vaak met een groot verlangen. Dit verlangen ga je omzetten in een doel en vervolgens ga je kijken wat je nodig hebt om dit doel te kunnen bereiken. Zo ontstaat er een plan van aanpak met verschillende stappen. En zeg nou zelf, het is toch veel makkelijker om een stappenplan te doorlopen en zo uiteindelijk je doel te behalen?

Het enige wat je dan hoeft te doen is je focus te leggen op de eerstvolgende stap. En mocht je een terugval krijgen, dan doe je even een stapje terug en ga je van daaruit weer verder. Zolang je maar in beweging blijft, kom je steeds dichter bij je doel en uiteindelijk zal je dit doel ook behalen. Dat klinkt toch erg simpel. Je stelt een doel, je maakt een stappenplan en je zet net zolang de juiste stappen tot je doel is behaald. Maar is het eigenlijk wel zo simpel? Want wat is nou een goed doel? En welke stappen moet je zetten?  

Heldere en concrete doelen stellen

Eén van mijn doelen is bijvoorbeeld een goede balans tussen mijn bedrijf en privéleven. En daar gaan we al….wat versta ik onder een “goede balans”. Als ik dat niet voor mijzelf helder heb, dan is het ook niet duidelijk wanneer ik mijn doel heb behaald.  Dus stap 1 is om je doel zo concreet mogelijk maken. Om dat te kunnen doen moet ik ook weten waar ik nu sta ten opzichte van mijn doel. Is er nu totaal geen balans, gaat het op zich goed, maar wil ik het nog beter …. of iets daar tussen in?

Een duidelijke route naar jouw doel

Zo zie je maar dat het stellen van doelen nog niet zo heel makkelijk is. Het kost even wat tijd en energie om je doelen (eventuele subdoelen) en de bijbehorende stappen voor jezelf uit te werken. Maar als jij jezelf deze tijd gunt en het echt serieus neemt, dan heb je een hele duidelijke route naar jouw doel en is het inderdaad alleen nog maar een kwestie van de juiste stappen zetten totdat je het doel hebt behaald. 

Heb je moeite om jouw doelen te stellen? Dan mag je altijd een bericht plaatsen in de online lotgenotengroep “Overwin je conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis)”! Deze besloten Facebookgroep is een veilige om jouw strubbelingen te delen, er is altijd wel iemand aanwezig met een luisterend oor. Daarnaast vind je hier ook een stukje saamhorigheid en delen wij regelmatig tips en tools om met je conversiestoornis / FNS om te gaan.

*CS kanjers is een term die liefdevol bedacht is door de mensen uit ons groepstraject, waarbij CS staat voor complexe stoornis. Want dat is conversiestoornis /FNS, nietwaar?

Over mij

Hi! Mijn naam is Corine en ik ben ervan overtuigd dat conversiestoornis / functionele neurologische stoornis (FNS) tijdelijk is!
Het is dan ook de missie van mij en mijn team om jou te helpen hiervan volledig te herstellen.

Dat doen wij door het gratis beschikbaar stellen van ons unieke stappenplan tot op maat gemaakte (persoonlijke) trajecten.

Contact met lotgenoten

Voor begrip en een stukje saamhorigheid is het heel belangrijk om ook contact met lotgenoten te hebben. Daarvoor hebben we 2 besloten Facebook groepen opgericht:

Klik hier als je zelf de diagnose conversiestoornis / FNS hebt gekregen

Klik hier als een dierbare van jou conversiestoornis / FNS heeft

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin