Iedereen komt weleens situaties tegen die spannend zijn.
Jij vast ook wel, toch?
Zo’n situatie waarin je niet de volgende stap durft te zetten. Situaties waar je enorm tegenop kunt zien. Of momenten waarvan je gelijk al denkt:
Dat lukt me toch niet
Ik kan toch niet meer herstellen
Stel dat de klachten erger worden?
Ik kan dit niet
Ik ben niet goed genoeg
Daar heb ik het geld niet voor
Ik wil niet spitten in mijn verleden
De artsen zeggen toch dat ik ermee moet leren leven
Herkenbaar?
Herken jij deze (doem)gedachten ook? Weet dan dat je niet de enige bent! Wij coachen heel veel mensen met chronische klachten die zich door dit soort gedachten héél lang hebben laten tegenhouden. En waardoor ze dus niet aan hun herstel zijn gaan werken.
Dat komt omdat dit soort gedachten hen in de weg zaten. Ze werden er door belemmerd. Het belemmerde hen niet alleen in hun herstel maar ook in hun persoonlijke groei. En dat wat ze zó graag wilden bereiken, bleef hierdoor ook uit. Wat dan ook weer enorm frustrerend is, dat begrijp je vast wel. Ze wílden wel stappen ondernemen, maar ze dúrfden het gewoon nog niet.
Handvatten om die stap wél te gaan zetten
Daarom reiken wij iedereen, die een traject of training bij ons volgt, handvatten aan om te leren hóe je wel die stappen kunt gaan zetten. Wat daarvoor nodig is.
Door jezelf dit leerproces te gunnen, zullen de meeste dingen gemakkelijker gaan.
Voor ons als coach is dat supermooi om te zien dat die belemmerende gedachten dan geen issue meer zijn en dat er toch steeds weer een stap voorwaarts wordt gezet.
Grote stappen en sprongen
De meesten krijgen na een paar lessen of sessies zelfs zó de smaak te pakken, dat er zelfs grote(re) sprongen worden gemaakt.
Ook op momenten dat ze het nog spannend vinden of als ze nog aan zichzelf twijfelen door die stemmetjes en gedachten in hun hoofd. En zelfs als iemand in hun omgeving er een mening over heeft.
Toch zetten ze dan die stap.
Het werkt goed voor ze.
Of toch niet…
Daar leren ze dan weer van.
En soms doen ze even een stapje terug, wat ook helemaal oké is.
Dan gaan ze kijken hoe het anders kan.
En gaan ze vervolgens weer door.
Elke keer opnieuw.
Ook afrekenen met die stemmetjes in je hoofd?
Wil jij dat ook? Wil jij ook degene zijn die af wilt rekenen met die stemmetjes in zijn hoofd? Ben jij ook bereid om volledig voor jouw herstelproces te gaan?
Ja??! Gefeliciteerd! Want dan ben jij nu al een grote stap verder dan al die andere mensen, die bovenstaande nog als excuus blijven gebruiken om niet aan hun herstel te (hoeven) werken.
Deze vorm van moed, belonen we graag! Dus hierbij geven we je gelijk een heel waardevolle tip voor als jij je in een situatie bevindt waarin je (nog) niet de volgende stap durft te zetten.
Tip om daadwerkelijk die stap te gaan zetten
Als jij je niet meer wilt laten tegenhouden door doemgedachten, twijfels, uitstelgedrag of angst, stel jezelf dan de volgende vraag:
“Wat zal er gebeuren als ik het wél doe?”
Of doe er nog een schepje boven op:
“Wat is het aller, allerergste dat er kan gebeuren?”
Alle redenen die dan bij je opkomen, zijn eigenlijk allemaal excuses om het niet te doen…
Illusies en één simpele vraag
Maar weet je, hetgeen waar je zo bang voor bent, zal helemaal niet gebeuren. Die kans is zo ontzettend klein. Het zijn alleen maar jouw gedachten hierover die je bang maken. En die gedachten zijn vaak een illusie.
En mocht het toch wel gebeuren, dan heb je een heel waardevol leermoment te pakken. Want:
“Mislukking bestaat niet, er is alleen feedback”
Het gaat dus om het stellen van die ene simpele vraag. Een simpele vraag met een groot impact:
“Wat zal er gebeuren als ik het wel doe?”
Ga maar eens oefenen met jezelf steeds deze vraag te stellen. En kijk wat er gebeurt.
Laat je maar verwonderen.
0 Reacties