Veel CS-kanjers* worden regelmatig getriggerd door herinneringen aan nare ervaringen en/of trauma vanuit hun verleden. Iets wat echt super intens kan zijn! Daarom hebben wij een tijdje geleden een trigger stappenplan online gezet. Met dit stappenplan leer je om op een helpende manier met jouw triggers om te gaan.
Ik heb helemaal geen trauma triggers
Maar wat nu als je het idee hebt dat je geen trauma triggers hebt? Wat nu als je alleen van ‘gewone’ triggers last hebt, zoals geluid, beweging, schrikken, aanraking of geur?
Denk daarbij aan het tikken van bestek op een bord. De kat die opeens miauwt of plotseling op schoot springt. Daar hebben CS kanjers ook (veel) last van en dat heeft niets met herinneringen te maken, toch?
Veel CS kanjers zien dat inderdaad zo. Zij hebben het idee dat ze niet door trauma worden getriggerd. In onze visie ligt dat toch wat anders en we leggen je graag uit hoe wij dat zien.
Zo kijken wij tegen triggers aan
Wij zijn ervan overtuigd dat de intensiteit van de triggers, die je met al je zintuigen waarneemt, ontstaat vanuit trauma. Van welke aard dit trauma ook mag zijn: psychisch, lichamelijk, een groot trauma, een opeenstapeling van kleinere trauma’s etc.
Je herkent vast wel het gevoel dat je lichaam 24/7 ‘aan staat’ en dat daardoor jouw zenuwstelsel overprikkeld is geraakt. Dit komt doordat je lichaam in een staat van alertheid is gebracht, door een (of meerdere) trauma (‘s) die je hebt meegemaakt.
Vechten, vluchten of bevriezen
Hierdoor komen alle prikkels uit je omgeving veel intenser binnen. Ook schiet je vaak gelijk in je overlevingsstrategie (vechten, vluchten of bevriezen). Daarmee activeer je automatisch het sympathische deel van je zenuwstelsel (ook wel de ‘actiestand’ genoemd). Zo creëer je (onbewust) een vicieuze cirkel.
Als je nu bij iedere trigger gelijk je parasympatische deel (oftewel de ruststand) van je zenuwstelsel activeert, dan kan het zenuwstelsel ontladen en weer ontspannen. Daardoor komen ook de prikkels minder intens binnen en hebben ze minder impact.
Hooggevoelig en trauma triggers
Ik (Corine) ben een empaat. Ik ben in zeer hoge mate hooggevoelig en al mijn zintuigen zijn daardoor super goed ontwikkeld. Toch hebben prikkels nu nog maar een minimale impact op mij omdat ik weet hoe ik er nu mee om kan gaan. Het resulteert er hooguit nog in dat ik iets onprettig vind en vervolgens neem ik er dan afstand van.
Door bewust je parasympatische zenuwstelsel te activeren help je jezelf om met je triggers om te gaan. Van welke aard de trigger ook mag zijn. Het is iets wat je zowel dagelijks mag toepassen om je zenuwstelsel te ontprikkelen. Net als dat je dagelijks je tanden poetst. Maar je kunt het ook gericht toepassen op het moment dat een trigger zich aandient.
Ook aan de slag met jouw trauma trigger(s)?
In ons trigger stappenplan vind je daar heel praktische oefeningen voor die je voor ALLE triggers kunt toepassen. Je download dit trigger stappenplan gratis via deze link
*Deze liefdevolle term is bedacht door de mensen uit ons groepstraject voor alle mensen die te maken hebben met een complexe stoornis (CS) zoals conversiestoornis / FNS.
0 Reacties