Het is tijd om uit te leggen wat onze visie is op complexe stoornissen.
Onder complexe stoornissen verstaan wij onder andere: conversiestoornis / FNS, fibromyalgie, ME/CVS, POTS, SOLK, ALK, ziekte van lyme, long covid, diverse auto-immuunziekten zoals reuma en SLE, PTSS, angst- en aanpassingsstoornissen, etc.
Wat is een complexe stoornis?
In onze visie is ziekte een vorm van disbalans in het lichaam. Een complexe stoornis ontstaat dan ook (eerst) energetisch. Als daar niet voldoende aandacht aan wordt besteed, dan kan het zich uiteindelijk fysiek gaan uiten. Wij maken dan ook onderscheid tussen medisch verklaarbare klachten (fysieke disbalans) en onverklaarbare klachten (energetische disbalans). De oorzaak blijft in beide gevallen gelijk, alleen de uiting is anders. De disbalans is dus eigenlijk een vergevorderde verstoring in het lichaam.
Als wij spreken over CS (complexe stoornis) dan bedoelen we daarmee jouw diagnose en/of klachten en beperkingen. Want dat jouw klachten en beperkingen complex zijn, daar zijn we het samen wel over eens, toch?
Daarnaast vinden wij lotgenoten een (te) zwaar beladen woord en dus gebruiken we de term CS-kanjers. Deze liefdevolle term is destijds bedacht door de mensen uit een van onze groepstrajecten.
Hoe ontwikkel je nu CS?
In onze visie heeft de ontwikkeling van CS met een combinatie van verschillende bepalende factoren te maken. De volgende twee factoren zijn hierin ALTIJD de basis:
- het is trauma gerelateerd
- iedere CS-kanjer is in bepaalde mate hooggevoelig
Wat is CS dan precies?
Nu je dit weet, komen we gelijk op wat CS is. Een complexe stoornis ontstaat door een ontregeld en overweldigd zenuwstelsel. Daarbij kunnen er signalen naar bepaalde lichaamsfuncties, -processen en -systemen verstoord raken. Zo ontstaan de zogeheten CS gerelateerde klachten, symptomen en beperkingen.
Daarmee komen we weer terug bij de twee belangrijkste kenmerken die de basis vormen van iedere complexe stoornis: trauma en hooggevoeligheid.
Trauma
Trauma kan alleen ontstaan door een stressvolle gebeurtenis die onvoldoende is verwerkt door het zenuwstelsel. Het gaat dus niet om wát je meemaakt, maar meer om hóe je het verwerkt. Dit verklaart waarom de één wel een trauma ontwikkelt en de ander niet, ook al hebben ze hetzelfde meegemaakt.
Een trauma hoeft trouwens niet altijd groots en meeslepend te zijn, het kan dus zijn dat je je helemaal niet bewust bent van jouw trauma. Zo kan er bijvoorbeeld na een operatie een onbewust trauma ontstaan, of tijdens de zwangerschap of zelfs in een vorig leven (ja, die bestaan echt!).
Dit kan overigens zowel een complex als een shock trauma betreffen.
Bepaalde mate van hooggevoeligheid
Door een bepaalde mate van hooggevoeligheid (dit kan variëren van lichte mate van HSP tot aan empaat zijn) heb je een andere prikkelverwerking. Je ervaart prikkels intenser en je filtert en verwerkt ze ook op een andere manier. Dit zorgt voor een snelle(re) overprikkeling waardoor het zenuwstelsel eerder overweldigd raakt. Daardoor kun je gemakkelijker trauma(’s) ontwikkelen.
Waar worden complexe symptomen nog meer door veroorzaakt?
Naast deze twee meest bepalende factoren zijn er nog meer bepalende kenmerken voor de ontwikkeling van complexe symptomen, te weten: mindset, opvoeding, karaktereigenschappen, coping (dat is de manier waarop je met stressvolle situaties omgaat) en de maatschappij.
CS kan zich al in de kindertijd of puberteit ontwikkelen zonder dat het dan (al) tot uiting komt. Vervolgens kan, later in het leven, een (klein, onbewust) nieuw trauma of een trigger vanuit een bestaand trauma de druppel zijn waardoor CS zich alsnog begint te uiten.
Zoals je weet, komen complexe stoornissen in verschillende vormen voor. Jouw overlevingsmechanisme, persoonlijkheid en conditionering bepalen welke vorm van CS jij ontwikkelt.
Hoe kun je herstellen?
Het herstelproces verloopt in fases en iedere fase heeft zo zijn eigen uitdagingen. Ook bestaat er geen standaard behandelmethode, want ieder mens en dus ook ieder herstelproces is uniek. Een herstelproces is dan ook zeker geen quick-fix en er bestaat al helemaal geen one size fits all model voor complexe stoornissen. Daarom werken wij met op maat gemaakte jaartrajecten en kijken we naar alles wat er speelt in jouw huidige situatie. Daarnaast kijken we ook naar hoe je bent gevormd door jouw verleden en soms zelfs naar vorige levens, waardoor alle puzzelstukjes van jouw herstelproces naar boven kunnen komen.
Signalen van het lichaam
Het is daarbij helpend om te kijken hoe de CS zich uit en welke dieperliggende oorzaken er achter de klachten, symptomen en beperkingen schuilgaan.
Wij zien het uiten van klachten als een manier waarop het lichaam met ons probeert te communiceren. Als je deze signalen niet oppakt, zal het lichaam zich steeds intenser gaan uiten. CS klachten zijn dan ook in eerste instantie energetisch. Dat wil zeggen dat er nog geen sprake is van fysieke disbalans. Wij geloven dat dat ook de reden is waarom er medisch gezien niet altijd iets aantoonbaar is, als je met jouw klachten bij de (huis)arts terecht komt.
Ga iets doen met deze signalen
Maar als er aan CS niets wordt gedaan, als jij niets doet met de signalen die jouw lichaam jou geeft, dan lost het ook niet op.
En uiteindelijk kunnen deze signalen tot nog meer (andere) fysieke klachten en meer disbalans (diagnoses) gaan leiden. Net zolang tot jij er iets mee gaat doen.
Het maakt overigens niet uit op welk gebied de grootste uitdaging van je disbalans zit. Jij bestaat namelijk uit 5 verschillende lichamen, te weten: fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel en energetisch. En deze staan allemaal met elkaar in verbinding. Dus als er ergens een verstoring zit, dan heeft dit ook impact op de andere lichamen.
Onze ervaring leert dat wanneer je hiermee aan de slag gaat, jouw 5 lichamen weer in balans komen. Daarom zijn al onze trajecten gebaseerd op het herstellen van deze balans.
Hoe nu verder?
Kun jij je vinden in onze holistische visie, ben je bereid om anders naar jouw klachten en beperkingen te kijken en ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Klik dan op deze link voor meer informatie
0 Reacties