Home » Laat je hier inspireren door onze visie, hersteltips & succesverhalen » Hersteltips » Eigenwaarde is heel belangrijk tijdens jouw herstelproces
eigenwaarde

Eigenwaarde is heel belangrijk tijdens jouw herstelproces

door | 4 nov, 2022 | Hersteltips

Regelmatig geven wij de challenge ‘Krijg inzicht in je conversiestoornis / FNS’. Deze challenge* heeft als doel, hoe kan het ook anders met zo’n naam, het verkrijgen van inzicht in je conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis). Je kunt namelijk pas echt blijvende veranderingen gaan ontwikkelen als jij je bewust bent van wat jouw conversiestoornis / FNS in stand houdt. En bewustzijn creëer je door inzicht.

Het verlies van eigenwaarde

Tijdens deze challenge gaan we onder andere in op de gevolgen van jouw conversiestoornis / FNS. En dan hebben we het niet over de lichamelijke klachten en beperkingen, maar juist de gevolgen daarvan. Eén van de gevolgen die ter sprake kwam was het verlies van eigenwaarde.

Hoe ontstaat dit heftige gevolg

Als je ziek wordt dan is dat iets wat je moet verwerken. Je gaat je verdiepen in je diagnose, vindt daarin (h)erkenning en ook de steun en het begrip van je omgeving spelen een belangrijke rol bij het verwerkingsproces.

Bij conversiestoornis / FNS is dat helaas niet het geval. Ten eerste staat je hele leven in een keer op z’n kop, omdat je “spontaan” lichamelijke klachten krijgt die niet medisch te verklaren zijn. Je gaat vaak door een hele “medische mallemolen” om steeds weer op hetzelfde punt uit te komen: de betreffende specialist kan niets vinden en verwijst je weer terug naar de huisarts.

Ook de huisarts weet vaak niet meer wat hij er mee aan moet en dan begint het onbegrip bij de omgeving. Ergens is het logisch, want ons brein wil nou eenmaal graag dingen begrijpen. En conversiestoornis / FNS maakt het je brein erg lastig. Doordat er geen duidelijkheid is over de diagnose (en het verloop ervan) komen de twijfels. Je gaat namelijk ook twijfelen aan jezelf.

Twijfels

Je herkent ze vast wel: 

  • Wat heb ik?
  • Hoe kom ik eraan?
  • En nog belangrijker…hoe kom ik er vanaf?
  • Kom ik er ooit nog wel vanaf?
  • Wat vinden anderen nu van mij?
  • En zijn de klachten wel echt…ik word toch niet gek?

En hoe langer deze twijfels aanhouden, hoe meer het ten koste gaat van je eigenwaarde.

Waaraan merk je dat je eigenwaarde daalt? 

Je gaat jezelf vergelijken met anderen, hebt moeite met het maken van keuzes, je geeft sneller op, je leeft vaak meer in het verleden of in de toekomst, je durft je niet kwetsbaar op te stellen, probeert je klachten te verbergen, krijgt meer moeite om voor jezelf op te komen enz. Dit is nog maar een kleine greep uit de signalen van een tekort aan eigenwaarde. En is dit helpend? Nee. Is dit bevorderlijk voor je herstelproces? Nee absoluut niet.

Dus is het echt noodzaak om ervoor te zorgen dat je eigenwaarde op peil blijft. Door je bewust te worden van wat jouw conversiestoornis / FNS in stand houdt, werk je aan veerkracht, (zelf)vertrouwen, heb je minder de neiging om je te moeten verantwoorden en ontwikkel je een soort vastberadenheid dat ook jij van deze complexe stoornis (CS) kunt herstellen.

Dit zorgt ervoor dat ook je eigenwaarde weer gaat toenemen. En als je eigenwaarde op peil is, dan zet jij ook steeds de eerstvolgende stap in je herstelproces. Omdat je weet en voelt dat je het waard bent. Je bent het meer dan waard om je conversiestoornis / FNS te overwinnen en mag jezelf daarbij op de eerste plaats zetten.

Voor de papa’s en mama’s

En even voor de ouders onder ons: ook als je een gezin hebt… of eigenlijk willen we zeggen JUIST als je een gezin hebt, is het belangrijk om jezelf op de eerst plaats te zetten. Je wilt toch ook dat je kinderen gelukkig zijn, goed voor zichzelf leren zorgen en voldoende zelfvertrouwen hebben dat ze alles aankunnen in het leven. Besef dan dat jij daarin hun voorbeeld bent.

Hoe is het gesteld met jouw eigenwaarde?

Vind jij het jezelf volledig waard om je conversiestoornis / FNS te overwinnen en daar voldoende tijd, energie en geld in te investeren? Ja toch?!

“Jij bent heel waardevol en het is nu de tijd dat je het ook zelf gaat geloven…”

Vind je dat nog lastig? Weet dan dat je in onze besloten Facebookgroep altijd een luisterend oor van gelijkgestemden kunt vinden. 

 

*Inmiddels hebben we deze challenge omgezet naar de online training ‘Inzicht in je CS’, waardoor je nu op elk moment van de dag kunt starten met het verkrijgen van (nog) meer inzicht in wat jouw CS veroorzaakt heeft, wat het nu nog in stand houdt en natuurlijk ook wat je er zelf aan kunt doen. Wil je hier meer over weten? Klik dan op mini training voor meer informatie.

 

Over mij

Hi, mijn naam is Corine.
Mijn team en ik zijn er voor jou ter ondersteuning van jouw reguliere behandeling, als je bent uitbehandeld en/of als je bereid bent om anders te leren kijken naar complexe stoornissen zoals conversiestoornis / FNS, CVS/ME, POTS, fibromyalgie, ziekte van lyme, long covid, auto-immuunziekten zoals SLE en reuma, SOLK, PTSS, angst- en aanpassingsstoornissen etc.

Dat doen wij door het gratis beschikbaar stellen van ons stappenplan tot op maat gemaakte (persoonlijke) trajecten.

Contact met lotgenoten

Voor begrip en een stukje saamhorigheid is het heel belangrijk om ook contact met lotgenoten te hebben. Daarvoor hebben we 2 besloten Facebook groepen opgericht:

Klik hier als je zelf klachten, beperkingen of een complexe stoornis hebt

Klik hier als je een dierbare kent met een complexe stoornis

Nog even dit:

Wij bekijken klachten, beperkingen en diagnoses op holistische en sjamanistische wijze en stemmen daar onze begeleiding op af. Wij zijn echter geen arts en stellen dan ook geen diagnose. Daarnaast zijn we niet verantwoordelijk voor jouw medicatie en geven wij geen medisch advies. Daarvoor kun je terecht bij jouw reguliere arts, specialist en/of therapeut.

Daarnaast mag je alles wat wij schrijven en delen toetsen aan jouw eigen waarheid. En mag je onderzoeken wat jou hierin raakt.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin