Zo leer je jouw lichaam weer voelen

door | 14 mrt, 2024 | Hersteltips

Als je je goed wilt voelen, dan is het nodig om je lichaam goed te voelen. En laat het daar nogal eens aan schorten bij mensen met conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis). Dat zijn net van die wandelende hoofden… En voordat je je nu beledigd gaat voelen, dit is een heel normale term binnen de psychologie.

In je hoofd leven

Wandelende hoofden zijn mensen die vooral ‘in hun hoofd leven’. Oftewel, ze denken heel veel en voelen stukken minder (tot niet) met hun lichaam. En dat is super zonde, want jouw lichaam is super wijs! Zij weet precies wat goed is voor jou en wat niet.

Maar hoe leer je dan weer voelen met je lichaam? Dat is nog niet zo gemakkelijk als je vooral gewend bent om in je hoofd te leven. Wat heel helpend is om je lichaam weer te leren voelen, is het doen van een bodyscan. Heel simpel gezegd, scan je daarbij beetje bij beetje je lichaam af.

Bodyscan om weer te leren voelen

Ga rustig liggen, als je wilt met je ogen dicht, maar je mag ze zeker ook altijd open houden als je dat fijner vindt. Begin dan bij je tenen. Wat voel je daar? Een kriebel, kou, warmte, iets anders? Als je dat hebt kunnen benoemen dan blijf je daar met je gedachten een paar seconden bij stilstaan, voordat je verder gaat naar de onderkant van je voet.

Ook daar blijf je even met je gedachten hangen, en zo ga je beetje bij beetje je lichaam af: enkel, onderbeen, bovenbeen, billen, buik et cetera. Totdat je bij je hoofd bent aangekomen.

Ojee, ik voel helemaal niets, wat nu?

Het kan zijn dat je in het begin nog helemaal niets voelt, of dat je hoofd steeds afdwaalt. Ook kan het zijn dat je iets opmerkt dat niet prettig voelt. Dat is helemaal oké. Focus je op zo’n moment op je ademhaling; adem rustig in…. adem rustig uit…. adem rustig in…. adem rustig uit…..

Weet daarnaast dat je ten alle tijden veilig bent en dat je dit aan kunt. Je maakt tenslotte niet meer mee dan je aan kunt.

Enne… oefening baart kunst, dus blijf dit regelmatig doen. Bijvoorbeeld elke dag. Je zult merken dat je met de tijd steeds beter gaat leren voelen.

Wij zijn zelf ook door dit proces heen gegaan en waar we eerst ruim een half uur deden over het scannen van ons lichaam, doen we er nu slechts een paar minuten over.

Dus ook hiervoor geldt weer, gun jezelf het proces!

Over mij

Hi! Mijn naam is Corine en ik ben ervan overtuigd dat conversiestoornis / functionele neurologische stoornis (FNS) tijdelijk is!
Het is dan ook de missie van mij en mijn team om jou te helpen hiervan volledig te herstellen.

Dat doen wij door het gratis beschikbaar stellen van ons unieke stappenplan tot op maat gemaakte (persoonlijke) trajecten.

Contact met lotgenoten

Voor begrip en een stukje saamhorigheid is het heel belangrijk om ook contact met lotgenoten te hebben. Daarvoor hebben we 2 besloten Facebook groepen opgericht:

Klik hier als je zelf de diagnose conversiestoornis / FNS hebt gekregen

Klik hier als een dierbare van jou conversiestoornis / FNS heeft

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin