Home » Laat je hier inspireren door onze visie, hersteltips & succesverhalen » Hersteltips » Hoe doorbreek je vaste patronen bij conversiestoornis / FNS?
vaste patronen doorbreken

Hoe doorbreek je vaste patronen bij conversiestoornis / FNS?

door | 4 nov, 2022 | Hersteltips

Een uitdaging! Dat is wel het juiste woord om het doorbreken van vaste patronen goed weer te geven. Zeker in het begin kan het best wat weerstand opleveren. Dat merken heel veel CS-kanjers (deze term is liefdevol bedacht door de mensen uit ons groepstraject) dan ook.

Om een vast patroon te kunnen doorbreken is het helpend om er meer inzicht in te krijgen. Hierdoor krijg je ook meer inzicht in jouw conversiestoornis / FNS (functionele neurologische stoornis). Laten we dan ook beginnen bij hoe een vast patroon tot stand komt.

Hoe ontstaat een vast patroon?

Een patroon ontstaat door een ervaring die je hebt opgedaan, waarbij je destijds (onbewust) een keuze hebt gemaakt hoe daar mee om te gaan. De stappen die je daarbij hebt gezet heeft jouw brein opgeslagen. En iedere keer als jouw brein een soortgelijke situatie waarneemt, dan neemt het weer dezelfde route.

Ons brein is best lui en kiest graag voor de oude vertrouwde weg. Zelfs als die totaal niet meer helpend is, neemt ons brein toch automatisch deze route. Dus wat jou in het verleden misschien juist heel goed heeft geholpen kan nu een valkuil zijn met alle gevolgen van dien.

Doorbreken van een vast patroon

Je brein is dus lui. Dat houdt in dat het dus ook niet van veranderingen houdt, want dat is hard werken voor je brein. Daarom raden wij altijd aan om te beginnen met heel kleine veranderingen in je dagelijkse routine: 

  • Op een ander plek aan tafel gaan zitten
  • Je tanden poetsen met je andere hand
  • Een andere route nemen als je ergens naar toe gaat
  • Vaste tijden (tijdelijk) wijzigen

Zo kan je brein vast langzaam al een beetje wennen aan verandering. 

Inzicht in hoe jouw brein met omgaat met verandering

Als je dan gaat letten op hoe je met deze veranderingen omgaat, kun je veel inzicht krijgen in jezelf. En dat is weer helpend voor het overwinnen van je CS (complexe stoornis, oftewel je conversiestoornis / FNS). Wat denk ik, wat voel ik, wat doe ik, zijn hierbij erg helpende vragen om jezelf te stellen.

Zo word je je dus ook bewust van weerstand die je voelt. En dan is het belangrijk om inzicht te krijgen hoe je met deze weerstand omgaat. Want ook dat kan een vast patroon zijn. Misschien push jij jezelf wel altijd door de weerstand heen of stop je gelijk als je weerstand voelt en ga je de situatie vermijden die deze weerstand veroorzaakt.

Jouw coping (de manier waarop je met stressvolle situaties omgaat) speelt daar ook een grote rol in. Vecht, vlucht of bevries je? Of verschilt dat per situatie? Want ook dat kan nog. Het is dus per persoon verschillend hoe je ermee omgaat. En daar kom je achter door hiermee te gaan oefenen.

Een nieuw patroon aanleren

Je kunt jezelf nieuwe helpende patronen aanleren door eerst te gaan onderzoeken waar jij baat bij hebt in bepaalde situaties. Wat is helpend voor jou? Hier kom je achter door te gaan doen. Dingen uitproberen en ervaren en daarop reflecteren geeft inzicht. Dit inzicht kun je dan gebruiken voor de stappen die je wilt gaan zetten in jouw nieuwe patroon.

Als je een nieuwe helpende manier hebt gevonden voor je vaste patroon dan is dat natuurlijk nog niet meteen een nieuw patroon. Een nieuw patroon mag je jezelf gaan aanleren door er bewust en met aandacht mee bezig te zijn.

Door ook hiermee te gaan oefenen zul je uiteindelijk merken dat het je steeds makkelijker afgaat. Mits je dit natuurlijk wel doet met mildheid en compassie voor jezelf. Een nieuw patroon aan leren gaat nou eenmaal met ups en downs en het is belangrijk dat je jezelf dan ook dit proces gunt.

Wat houdt jouw vaste patroon in stand

Maar wat als je al best veel kleine patronen in je dagelijkse routine hebt doorbroken, maar het niet lukt bij dat ene patroon waar jij zo graag vanaf wilt. Dan is er dus blijkbaar iets wat jou vaste patroon in stand houdt. En dat kan verschillende oorzaken hebben:

  • Zit er een oordeel op? Vaak heeft dat ook met normen en waarden uit je opvoeding te maken.
  • Heb je er een overtuiging bij? Iets wat je gelooft door een besluit wat jij ooit in het verleden hebt genomen door wat je hebt gehoord of hebt meegemaakt.
  • Gun je jezelf het proces niet en neem je niet de tijd voor het bewust aanleren van jouw nieuwe patroon? Het aanleren varieert trouwens tussen de 18 en 254 dagen, met een gemiddelde van 66 dagen.
  • Laat jij je leiden door de weerstand die deze verandering teweeg brengt?

Vast patronen hebben ook voordelen

Stel jezelf daarnaast ook eens de vraag: Wat is het voordeel van mijn vaste patroon? Want ook dat kan een oorzaak zijn waarom je dit patroon nog steeds in stand houdt. Het kan namelijk zijn dat je onbewust een afweging maakt en dat het voordeel zwaarder voor jou weegt dan de nadelen.

En voor de oplettende lezer: Je hebt dus altijd ZELF invloed op je vaste patronen. Ook als je denkt dat een bepaalde situatie of persoon jouw vaste patronen in stand houdt, bedenk dan dat je altijd een keuze hebt. En ja, keuzes brengen consequenties met zich mee en ook niet kiezen is een keuze. Maar ook daar heb je altijd zelf een eigen verantwoordelijkheid in. En dat wil niet zeggen dat je het jezelf moet verwijten dat je bepaalde vaste patronen hebt ontwikkeld, maar na het lezen van dit blog weet je dat je er wel degelijk invloed op hebt en dat je NU de keuze kunt maken om er op een andere manier mee om te gaan.

Dat hoef je natuurlijk niet alleen te doen! Tijdens het jaartraject ‘De CS Reset’ staan we heel graag voor je klaar!

Over mij

Hi, mijn naam is Corine.
Mijn team en ik zijn er voor jou ter ondersteuning van jouw reguliere behandeling, als je bent uitbehandeld en/of als je bereid bent om anders te leren kijken naar complexe stoornissen zoals conversiestoornis / FNS, CVS/ME, POTS, fibromyalgie, ziekte van lyme, long covid, auto-immuunziekten zoals SLE en reuma, SOLK, PTSS, angst- en aanpassingsstoornissen etc.

Dat doen wij door het gratis beschikbaar stellen van ons stappenplan tot op maat gemaakte (persoonlijke) trajecten.

Contact met lotgenoten

Voor begrip en een stukje saamhorigheid is het heel belangrijk om ook contact met lotgenoten te hebben. Daarvoor hebben we 2 besloten Facebook groepen opgericht:

Klik hier als je zelf klachten, beperkingen of een complexe stoornis hebt

Klik hier als je een dierbare kent met een complexe stoornis

Nog even dit:

Wij bekijken klachten, beperkingen en diagnoses op holistische en sjamanistische wijze en stemmen daar onze begeleiding op af. Wij zijn echter geen arts en stellen dan ook geen diagnose. Daarnaast zijn we niet verantwoordelijk voor jouw medicatie en geven wij geen medisch advies. Daarvoor kun je terecht bij jouw reguliere arts, specialist en/of therapeut.

Daarnaast mag je alles wat wij schrijven en delen toetsen aan jouw eigen waarheid. En mag je onderzoeken wat jou hierin raakt.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin